Betacaroteen

Betacaroteen is een stofje dat onder andere zorgt voor een goede gezondheid. Het stofje wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, daarom wordt betacaroteen ook wel pro-vitamine A genoemd (letterlijk: (fase) vóór vitamine A). 
Vitamine A is een stofje dat het lichaam goed kan gebruiken. Zo wordt vitamine A gebruikt om de botten en tanden gezond te houden, het afweersysteem van het lichaam op peil te houden en om het lichaam gezond te laten groeien. Door deze voordelen is vitamine A een zeer belangrijk stofje voor het lichaam.

beta caroteen

beta caroteen

Voordelen van betacaroteen

Betacaroteen heeft als stof een paar gunstige voordelen. Naast dat het stofje omgezet wordt in vitamine A, en het lichaam dus vele voordelen kan ervaren door deze vitamine, kan er ook geen overschot aan betacaroteen of vitamine A ontstaan. De overtollige betacaroteen wordt namelijk omgezet in een niet-giftige stof. Dit betekent dat er geen schade ontstaat als er teveel betacaroteen ingenomen wordt.
Van deze twee voordelen is misschien wel het grootste voordeel dat betacaroteen omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A is een belangrijke stof voor het lichaam. Het stofje is namelijk een uitstekende antioxidant voor het lichaam. Dit houdt in dat het stofje het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen.
De bescherming van betacaroteen houdt niet op bij de antioxidanten, want betacaroteen zorgt ook voor een betere bescherming van UV-straling van de zon. Dit houdt in dat het stofje ervoor zorgt dat de huid beter bestand is tegen UV-straling. Dit zorgt ervoor dat de huid gezonder blijft en minder kans heeft om in latere stadia huidaandoeningen te krijgen.

Voedsel met betacaroteen

Betacaroteen zit vooral in groente en fruit. Fruitsoorten waar het stofje onder andere in te vinden is, zijn mandarijnen, mango’s en andere oranje vruchten. Deze vruchten zijn altijd geel of oranje van kleur, omdat betacaroteen die kleur geeft. Naast het fruit is betacaroteen ook te vinden in spinazie of andere groene groenten.
Betacaroteen wordt ook veel gebruikt als toevoeging aan verschillende producten en gerechten. Onder de naam E160 is dit stofje onder andere te vinden als kleurstof in onder andere levensmiddelen en voedingssupplementen.

Supplementen

Er bestaan supplementen waar betacaroteen in zit. Met deze supplementen kunnen mensen dus meer vitamine A in het lichaam krijgen. Mensen die van nature weinig vitamine A innemen kunnen deze supplementen goed gebruiken, want hierdoor krijgen ze een betere gezondheid, krijgen ze sterkere botten en zijn ze beter beschermd tegen ziektes en aandoeningen.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.