Schaf de Wintertijd af!

Over een paar dagen gaat alweer de wintertijd in, in Nederland en in de rest van Europa. In de nacht van 29 op 30 oktober gaat de klok een uurtje terug naar ‘de normale tijd’. Een groep experts claimt nu dat dit verlies van een uur daglicht een aanslag is op de menselijke gezondheid en adviseert permanent de zomertijd te hanteren.

De onafhankelijke wetenschappers zijn verbonden aan het Policy Studies Institute in Engeland. Emeritus hoogleraar Mayer Hillman leidde het onderzoek, en geeft aan dat het verlies van een uur daglicht het chronische gebrek aan beweging onder grote delen van de bevolking alleen maar verergerd. Mensen hebben minder zin om naar buiten te gaan en deel te nemen aan fysieke inspanning als het vroeger donker is en voelen zich sneller ‘down’.


Ook de politiek dringt aan


Naar aanleiding van dit onderzoek komen er nu ook vanuit de Nederlandse politiek geluiden om de klok permanent op zomertijd te laten staan. Europarlementariers Barry Madlener en Lucas Hartong (beiden PVV) drongen in 2010 aan op afschaffing van de wintertijd in de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie moest nagaan of er draagvlak onder de Europese bevolking bestaat voor permanente hantering van de zomertijd, vond de PVV. Helaas is tot op heden hier niks nieuws over bekend.

“Regelmatig sporten is belangrijk om ziektebeelden als diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te voorkomen. Het aangaan van ten minste 30 minuten beweging per dag werkt bewezen preventief tegen dergelijke gezondheidsproblemen, maar helpt bovendien de stemming en het geluksgevoel te verbeteren. In het licht van deze feiten is het volstrekt onlogisch om de bevolking een ‘beschikbaar’ uur daglicht af te pakken door de wintertijd te laten ingaan”, schreef het onderzoeksteam.


Natuurlijke Anti-Depressiva


Volgens de studie gaven de meeste ondervraagden aan dat zij het afschaffen van de wintertijd zouden toejuichen. Het afschaffen maakt de dagen immers langer en lichter, helpt de gemoedstoestand te verbeteren en bovendien de kans op depressie te verminderen. En het is welbekend dat depressies vaker voorkomen gedurende de wintermaanden.

“Het moet ongelofelijk zeldzaam zijn om iets te vinden waarmee je welbevinden, geluk en gezondheid van bijna iedereen in een samenleving sterk kunt verbeteren – zonder er ook maar een stuiver voor neer te leggen. Hier hebben we het. Schaf de wintertijd af”, aldus Hillman.

Bronnen: Brittish Medical JournalEuropa-nu.nl

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.