Gezondheid tast voetbaluitslagen aan

Het WK 2014 mag dan al een tijdje achter de rug zijn, toch blijkt uit een nieuw rapport dat Oranje meer dan de halve finale had kunnen halen. De mannen van Louis van Gaal werden geprezen om hun gezondheid en fitheid tijdens het toernooi, maar uit rapporten blijkt dat juist hun gezondheid flink is aangetast tijdens de vluchten. De besmette vliegtuiglucht zal een flinke aanslag hebben gehad op de fitheid van Oranje tijdens het WK 2014.

Spelers niet fit genoeg

Een mix van verbrandingsstoffen, virussen, ziektekiemen en andere chemische stoffen tijdens de vele en lange vluchten hebben de prestatievermogens van de spelers flink aangetast, zo blijkt uit een rapport van Dirk Zoutewelle. Hij is prestatiecoach van diverse topvoetballers en heeft veel onderzoek gedaan naar de impact van de vliegtuiglucht op de prestaties van de voetballers. Volgens hem is er in 2012, op het Europees kampioenschap, dezelfde fout gemaakt. Ook toen werd er gekozen voor lange afstanden door de lucht af te leggen in plaats van diverse hotels te boeken.

Afstanden WK 2014

Met zo’n 1500km tussen de speelsteden Salvador en Porto Alegre in, heeft de prestatiecoach zeker een argument. Op het EK 2012 was te zien dat Oranje de laatste twintig minuten tegen Portugal en Duitsland conditioneel af moest haken. Op het WK van 2014 was duidelijk dat er veel wedstrijden op karakter werden gewonnen, maar dit heeft veel invloed gehad om de conditie van de spelers. In de halve finale van het wereldkampioenschap moesten alle zeilen bijgezet worden voor een stunt tegen Argentinië. Wellicht met een betere verzorging, had Oranje dezelfde krachtsinspanning kunnen leveren als in de wedstrijden ervoor. Volgens de prestatiecoach had dit de doorslag kunnen geven om de finale te halen. Sterker nog, hij beweert dat de voetbaluitslagen beter hadden kunnen zijn als er niet dezelfde fout begaan was als drie jaar geleden.

EK 2016 in Frankrijk

Echter, hoeven we ons voor het EK van 2016 geen zorgen te maken om lange afstanden. Oranje zal weinig gebruik hoeven maken van vervoersmiddelen door de lucht. Na het lezen van diverse rapporten over de luchtkwaliteit in vliegtuigen, zal de nieuwe coach Danny Blind misschien toch alvast moeten beginnen aan de voorbereidingen van het EK 2016. Wilt u alvast de speelsteden bekijken of bent u benieuwd naar de football scores en live football results van kwalificatiewedstrijden? Kijk dan op livefootball.co.uk.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.