Stevia en Aspartaam: De zoete waarheid

Ooit werd E951 oftewel aspartaam geïntroduceerd als een gezondere vervanger voor suiker in onze voeding. De zoetstof zit in veel lightdranken, tafelzoetjes en zuivelproducten. Aspartaam is 200 keer zoeter en bevat aanzienlijk minder caloriën dan suiker.

Goed nieuws voor mensen die willen afvallen, zou je denken. Tot er een aantal verontrustende geluiden uit wetenschappelijke hoek kwamen; aspartaam zou de kans op kanker en vroeggeboorten vergroten en migraine aanvallen kunnen uitlokken.

Hoe zit het nou?

In a nutshell:  Je lichaam breekt aspartaam af in drie stofjes, namelijk fenylalanine, asparaginezuur en methanol. Dat laatste is in grote hoeveelheden schadelijk voor je lichaam, daar zijn alle wetenschappers het over eens. Het punt waarop de onderzoeken elkaar tegenspreken is vanaf welke hoeveelheid  aspartaam schadelijk is. Sommige wetenschappers beweren dat een zeer kleine hoeveelheid al schadelijk is, waar anderen zeggen dat een hoeveelheid boven de 40 mg/ per kilo per persoon pas problemen op kan leveren.

Volgens het Voedingscentrum is aspartaam niet schadelijk zolang men niet meer inneemt dan de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (40 mg/per kilo per persoon). Maar wie checkt er nou op elk product wat hij tot zich neemt de hoeveelheid aspartaam op de verpakking? Als je per ongeluk veel producten met aspartaam eet zoals zoetjes, yoghurt en lightdranken, kun je ongemerkt tegen de ADI aan zitten.

steviaHet alternatief voor het alternatief: Stevia

Gelukkig hoef je helemaal niet bij te houden hoeveel aspartaam je binnenkrijgt, of calorieën te tellen als je nog suiker gebruikt, want er is sinds kort een heel fijn alternatief verkrijgbaar: Stevia. Stevia is een zoetstof die in Zuid-Amerika al eeuwenlang gebruikt wordt. Het wordt gewonnen uit het blad van de steviaplant en levert geen calorieën.

Stevia is  pas op 2 december 2011 goedgekeurd door de EU als zoetstof in levensmiddelen. Daarom zie je het nu nog weinig op verpakkingen staan, maar naar verwachting zal het in steeds meer voeding gebruikt gaan worden. Het is in diverse supermarkten en online shops al verkrijgbaar als poeder in het suikervak.

De vraag waarom  het zo lang geduurd heeft voordat een zoetstof die al jarenlang probleemloos in Zuid-Amerika werd gebruikt in onze voeding gebruikt mag worden, is moeilijk te beantwoorden. De EU zegt gewoon niet eerder de beschikking te hebben gehad over de gegevens omtrent de gebruiksveiligheid.

Sceptici denken dat de aspartaamproducenten het toestaan van Stevia hebben geprobeerd te dwarsbomen.

Nog een paar leuke voordelen: Stevia heeft geen nadelig effect op het gebit en is geschikt voor diabetici omdat het geen invloed heeft op het bloedsuikergehalte.

Waarom het zo lang geduurd heeft voordat Stevia in onze voeding gebruikt mocht worden, blijft vaag. Feit is dat het door velen in twijfel getrokken aspartaam nu indien gewenst opzij gezet kan worden.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.