5 Gevaren van ‘Gewone’ Zonnebrandcremes

Natuurlijke ZonnebrandEen goede zonnebrandcreme is van groot belang om de huid te beschermen tegen UV-straling van de zon. Het is alleen moeilijk kiezen, in een oerwoud van chemische zonnebrandproducten die je huid helemaal niet beschermen maar er juist schade aan toebrengen.

Dit artikel gaat over de 5 grootste gevaren van gewone zonnebrandcreme en wat de huid wél echt goed beschermt tegen de zon.


1. Nanodeeltjes


Onlangs berichtte de Volkskrant (22-07-11) in een artikel over de aanwezigheid van zogenaamde nanodeeltjes in reguliere zonnebrandproducten, zonder dat dit op de verpakking vermeld staat.

Nanodeeltjes wordt in zonnebrand gebruikt vanwege de uv-werende werking. Door het extreem kleine formaat van nanodeeltjes (ze kunnen cellen in en uit) hebben ze mogelijke kankerverwekkende bij-effecten en veroorzaken ze zelfs mutaties in het dna.


2. Nauwelijks UVA-bescherming


Conventionele zonnebrandcreme’s bieden bescherming van UVB-straling maar blokkeren nauwelijks de UVA-straling.

Het verschil is dat de UVA-straling dieper in de huid penetreert, tot de opperlaag van de huid waar de meeste vormen van huidkanker zich voordoen. UVA-straling speelt ook een rol in het verouderingsproces en rimpelvorming.

UVB-straling daarentegen, beschadigt alleen de bovenste lagen van de huid en staat bekend om het veroorzaken van een rode, geirriteerde huid die geassocieerd wordt met verbranden.

Gewone supermarktzonnebrand mag dan wel UVB-straling tegenhouden, maar het laat wel de kankerverwekkende UVA-straling door!


3. Talloze omstreden ingrediënten


In de meeste supermarkt- en drogisterijzonnebrandproducten zitten allerlei chemische componenten die een potentieel gevaar voor de gezondheid vormen.

We geven je een rijtje:

[note color=”#f2dada”]

– benzophenones (oxybenzone)
– nanotitaniumdioxide,
– parabenen,
– PABA,
– zinkoxide,
– nanozinkoxide,
– cinnamaat en
– oxtinocaat[/note]

In verschillende studies zijn deze ingrediënten allemaal bestempeld als gevaarlijke stoffen. Als zonnebrand wordt aangeboden in een spray of een pompje zijn de ingredienten allemaal gekristalliseerd of genanoizeerd, waarmee het mogelijk wordt om de schadelijke stoffen te inhaleren.


4. Vrije radicalen


Chemische zonnebrandcremes woekeren van de vrije radicalen, zoals ook de genoemde componenten bij punt 3.

Ze stimuleren de celafbraak wat juist kan leiden tot huidkanker in plaats van dat het er tegen beschermt.


5. Het lichaam begrijpt deze stoffen niet


De synthetische cremes die jij op je huid smeert als je jezelf wil beschermen tegen de zon, zijn vreemd voor het menselijk lichaam. Deze kan ze dan ook niet of moeizaam, in tegenstelling tot natuurlijke ingredienten, verwerken en slaat stoffen uit de creme op in je lichaamsvet, waar schadelijke componenten uit de creme weer kunnen voortwoekeren.

Geen prettig idee…

Wat wel werkt …

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een natuurlijke zonnebrandcreme op basis van huidbeschermende bestanddelen uit de natuur, zonder parabenen en onnodige chemische toevoegingen die meer schade aanrichten dan dat ze goed doen.

Deze vaak zorgvuldig samengestelde creme´s beschermen beter tegen de zon dan de agressieve synthetische varianten en zijn ook nog eens huidvriendelijker.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.

Sex Studiopress Genesis Theme