Wat kan een te kort aan ijzer betekenen voor je lichaam?

Wat kan een te kort aan ijzer betekenen voor je lichaam?

De waarde van ijzer voor het lichaam wordt door velen onderschat. Ijzer speelt een belangrijke rol in het lichaam, met name voor je bloed. Maar het heeft nog meer functies:

  • Ijzer zorgt ervoor dat jij gezond blijft en niet ziek wordt. Ijzer zorgt ervoor dat er afweerstoffen worden aangemaakt. Die breken de schadelijke stoffen binnen het lichaam af. Een te kort aan ijzer betekent dus eigenlijk gelijk dat je lichaam zich niet goed kan verdedigen tegen schadelijke stoffen.
  • Ijzer is niet alleen van cruciaal belang om gezond te blijven, maar ook van belang voor je bloed. In je bloed zit eiwit waaronder 1 soort genaamd Hemoglobine. Dit eiwit zorgt ervoor dat rode bloedcellen aanwezig zijn. Hemoglobine is uiteindelijk verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof door het bloed. Ijzer is nodig om Hemoglobine aan te maken. Wanneer je dus niet goed genoeg Ijzer binnenkrijgt kun je je moe gaan voelen en energieloos.

 

Maar hoeveel ijzer heb je dan nodig?

Ten eerste is het geslacht van belang. Een vrouw heeft minder nodig dan een man. Ten tweede heeft het te maken met het gewicht. En ten derde heeft het te maken met de omstandigheden denk hierbij aan een zwangere vrouw. Wanneer je zwanger bent heeft jouw lichaam meer Ijzer nodig dan normaal. Makkelijk gezegd heeft het lichaam tussen de 800 en 1500 milligram ijzer per dag nodig. Krijg je minder binnen dan deze hoeveelheid dan daalt je ijzerwaarde en kun je de bovenstaande genoemde problemen krijgen.

Verder moet je meer Ijzer innemen wanneer je veel sport. Het lichaam verbruikt meer micronutriënten en macronutriënten wanneer het actief bezig is. Voor een goede inschatting van hoeveel ijzer jij per dag binnenkrijgt moet je het gaan opschrijven. Of bezoek een dokter en laat bloed prikken, zo kom je erachter wat je bloedwaardes zijn.

bron: www.sportsupplementen.info

bloedarmoede door ijzertekort 

References:
IJzer (voeding) – Wikipedia

In organismen speelt ijzer een belangrijke rol. Het eiwit hemoglobine dankt zijn activiteit aan ijzerionen en ijzer is ook een belangrijk bestanddeel van veel …

 IJzer (element) – Wikipedia

IJzer is een scheikundig element met symbool Fe (uit het Latijn: ferrum) en atoomnummer 26. Het is een grijs, ruw overgangsmetaal. In de volksmond wordt de …

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.