Ahorn siroop, een gezonde en lekkere suikervervanger

Sommige mensen geloven dat er niets mis is met zoetigheid te eten of drinken als het maar lekker is. Net als alcohol, dient suiker gematigd gebruikt te worden, aangezien te veel ongezond kan zijn.

Een goede optie kan het gebruiken van natuurlijke zoetstoffen zijn.

Natuurlijke zoetstoffen worden gebruikt op verschillende voedingsmiddelen en zijn een echte favoriet geworden op de pannenkoeken. Ahornsiroop werkt het beste in de ochtend. Ahorn siroop is samengesteld uit 65 % sucrose waarvan de helft afkomstig is van witte suiker.

Hierdoor is ahorn een gezonde en lekkere suiker vervanger.

Maar de meeste mensen weten niet meer van de ahorn siroop dan dat het van een boom afkomstig is.

Waar komt die lekkere stroop die we zo graag gebruiken eigenlijk vandaan.

Ahorn siroop begint als sap in een esdoorn. Het sap wordt geoogst in het voorjaar wanneer de temperaturen stijgen. Het is zeer belangrijk dat de omstandigheden optimaal zijn. Ahorn bomen groeien in verschillende delen van Canada. Hier is het klimaat perfect voor de Ahorn bomen.
Het suiker seizoen, zoals ze het noemen, begint eind februari in het zuiden van New England en eindigt eind april in het noorden. Het seizoen duurt meestal ongeveer een maand, maar het kan worden verlengd als het goed weer is.

Bomen worden aangeboord met behulp van een boor om een klein gaatje te maken. Een buisje wordt in het gat gestoken en het sap druipt uit de bomen. Het sap druipt ofwel in een emmer of stroomt via een speciale buis naar beneden naar een vuilwatertank. Er worden emmers na emmers verzameld, totdat er liters sap uit de boom gevloeid zijn. Er zijn echter vele liters sap nodig om slechts een liter ahornsiroop te kunnen maken. Het kan variëren van 35-50 liter sap, afhankelijk van de hoeveelheid esdoorn suiker dat in het sap aanwezig is. Alle ahornsiroop heeft dezelfde hoeveelheid esdoorn suiker, maar de smaak kan verschillen.

Het sap wordt opgevangen in een grote opslagtank en van daaruit wordt het naar het suiker huis (de plaats waar het wonder gebeurt!) gebracht. In het suiker huis, wordt het in een verdamper gegoten. Esdoorn suiker verdampers zijn speciaal ontworpen om honderden liters water zeer snel uit het sap te verdampen en zo wordt het sap geconcentreerd ahornsiroop. Dit proces heet ‘ inkoken ‘. Dit is eigenlijk het basisrecept van ahorn siroop.

Vervolgens wordt de siroop in flessen of verpakkingen gegoten en verzegeld totdat iemand het opent om te genieten van deze zoete traktatie!

Ahorn siroop is, doordat het verwerkingsproces veel korter is dan bij bijvoorbeeld witte suiker, een hele gezonde optie voor ons om dagelijks te gebruiken.

Hoe minder een product verwerkt is, hoe dichter het bij de natuur staat en hoe makkelijker ons lichaam het assimileert.

Daarom wordt het zo vaak aangeraden om als suiker vervanger te gebruiken.

Het is soms beter om helemaal geen suiker te gebruiken, maar we hebben allemaal wel momenten dat we eventjes iets zoets willen.

Ahorn siroop is het aangewezen product hiervoor.

Let er wel op dat je echte ahorn siroop koopt anders eindig je alsnog met teveel witte suiker in je lichaam.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.