Astaxanthine voordelen

Astaxanthine. Niet veel mensen zullen deze naam kennen. Astaxanthine is een 100% natuurlijke micro alg. De krachtigste antioxidant beschikbaar. Astaxanthine helpt dus om te beschermen tegen vrije radicalen. Ter ondersteuning van de weerstand, de circulatie en conditie van uw gewrichten. Astaxanthine is sinds enige tijd beschikbaar als voedingssupplement en dus kan nu iedereen profiteren van de voordelen van deze meest krachtige anti-oxidant.

 

Voordelen van astaxanthine

Astaxanthine is een veel krachtiger antioxidant en vrije radicalenvanger dan andere vetoplosbare anti-oxidanten zoals tocoferolen (vitamine E) en verwante carotenoïden (bètacaroteen, luteïne). Astaxanthine is meer dan een anti-oxidant: het heeft onder meer een ontstekingsremmende en afweerversterkende werking, gaat dyspepsie tegen, bevordert het uithoudingsvermogen en spierherstel en helpt tegen vermoeide ogen; om er een paar te noemen.

 

Waar komt Astaxanthine eigenlijk vandaan?

In de natuur komen meer dan 600 verschillende rode en gele carotenoïden voor. Astaxanthine is een relatief onbekende carotenoïde die wordt gemaakt door plankton, algen en sommige planten, schimmels en bacteriën om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof; de hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de groene microalg Haematococcus pluvialis.

Vanuit deze bronnen komt astaxanthine in de voedselketen terecht. Astaxanthine is de belangrijkste roze-rode kleurstof in waterdieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, zeekreeft en rivierkreeft; ook danken sommige vogels zoals de flamingo hun kleur aan astaxanthine. Voor deze dieren is astaxanthine niet alleen een belangrijk pigment, het is tevens een vitamine-achtige stof die essentieel is voor hun groei en overleving: astaxanthine beschermt tegen beschadiging door UV-straling (foto-oxidatie), voorkomt oxidatie van onverzadigde vetzuren, reguleert het immuunsysteem en is van belang voor voortplantingsgedrag en vruchtbaarheid.

 

Het supersupplement tegen veroudering

Hoewel het nog te vroeg is voor een definitieve conclusie, is er al wel bewijs dat deze antioxidant uit de zee doet wat hij claimt.

Uit onderzoeken blijkt dat het anti-oxidante vermogen van Astaxanthine superieur is aan dat van andere carotenoïden als bètacaroteen, lycopeen en luteïne, evenals van vitamine E2. Bij de neutralisering van singletzuurstof bleek de potentie van astaxanthine honderd keer zo hoog als die van vitamine E3. Deze anti-oxidante eigenschappen, in combinatie met het vermogen om de bloed-hersenbarrière te passeren, maken astaxanthine bij uitstek geschikt voor de preventie en behandeling van vele ziekten en gezondheidsproblemen. Omdat vooral de vorming van vrije radicalen en oxidatieve stress een sleutelrol spelen bij veroudering wordt astaxanthine als wondermiddel gezien tegen veroudering.

 

De eerste wetenschappelijke bewijzen zijn een feit

Vele studies − waaronder ook verscheidene klinische onderzoeken − bewijzen dat astaxanthine heilzaam kan werken bij een groot aantal aandoeningen die met veroudering samenhangen:

  • Dementie. Een Japanse studie ontdekte dat astaxanthine de opbouw remt van zogenoemde fosfolipide peroxides (PLOOH). Daarvan is bekend dat er bij mensen met dementie abnormaal veel in de rode bloedcellen (erythrocyten) zitten. Uit de resultaten bleek dat het PLOOH-gehalte in de erythrocyten met 40 tot 50 procent daalde in de groep die 6 tot 12 mg astaxanthine kreeg, terwijl er geen verandering was in de placebogroep. De onderzoekers concludeerden dat astaxanthine ‘zou kunnen bijdragen aan de preventie van dementie’. In een ander onderzoek werd geconstateerd dat astaxanthinesupplementen wellicht kunnen helpen bij vergeetachtigheid en cognitieve achteruitgang op latere leeftijd.
  • Ouderdomsverziendheid (presbyopie). In een Japans onderzoek werd astaxanthine gegeven aan 22 personen van middelbare leeftijd en ouder met verschijnselen van ouderdomsverziendheid (presbyopie). Daarbij verliest de ooglens zijn vermogen om te focussen (accommoderen), waardoor het moeilijker wordt om dichtbij scherp te zien. De onderzoekers vonden een significante verbetering in oogaccommodatie nadat vier weken lang astaxanthine was geslikt. Daarbij moet men wel bedenken dat het onderzoek was gesponsord door een fabrikant van Astaxanthine. Een ander onderzoek − een Italiaans onderzoek van twee jaar geleden− wees uit dat het dagelijks gebruik van 4 mg astaxanthine in combinatie met andere carotenoïden en antioxidanten de oogfunctie van patiënten met leeftijdgebonden maculadegeneratie verbeterd.
  • Huidveroudering. Vele onderzoeken wijzen erop dat astaxanthine een natuurlijke bescherming biedt tegen de schadelijke ultraviolette (UV-)straling van de zon, de hoofdoorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Een recent laboratoriumonderzoek wees uit dat het beschermende effect van astaxanthine tegen oxidatieve schade aan menselijke huidcellen door UV-straling superieur was aan dat van de carotenoïden canthaxanthine en bètacaroteen. In een ander laboratoriumonderzoek werd gevonden dat astaxanthine de door blootstelling aan UVA-straling verhoogde productie vertraagt van de enzymen matrix-metalloproteïnase-1 (MMP-1) en huidfibroblast-elastase (SFE). Omdat deze enzymen zowel het huidcollageen als de elastinevezels en het bindweefsel afbreken, kwamen de onderzoekers tot de hypothese dat astaxanthine een significante bescherming zou kunnen bieden tegen het rimpelen en uitzakken van de huid. Recent deed FCI een studie met een grote onderzoeksgroep (49 Amerikaanse vrouwen) naar de effecten van alleen astaxanthine (4 mg per dag) op de huidconditie. Na zes weken werd een merkbare verbetering gevonden in de astaxanthinegroep ten opzichte van de placebogroep, waaronder een significante verbetering van de huidelasticiteit en van fijne rimpels en lijntjes, wat bevestigd werd door een dermatoloog.

 

Wie Astaxanthine eens wil proberen, kan het beste een natuurlijk astaxanthinesupplement gebruiken, van een niet-verontreinigde micro-algenbron, zoals die van Healthy Origins of Dr. Mercola. De gangbare dosis is 2-4 mg per dag maar Healthy Origins biedt bijvoorbeeld ook een 12 mg per dag dosis aan. Deze supplementen kunnen het beste na een vethoudende maaltijd worden ingenomen. Aangeraden wordt om in dit geval gezonde vetten te gebruiken, zoals olijfolie, kokosolie of lijnzaadolie.

Asthaxanthin Dr Mercola

In combinatie met een gezonde voeding en leefstijl zou Astaxanthine wel eens een van de beste supplementen kunnen zijn om de gevreesde symptomen van het ouder worden te vertragen.

Op de volgende link vindt je de verschillende Astaxanthine supplementen welke verkrijgbaar zijn bij Biovitamins: http://www.biovitamins.nl/overige-supplementen/anti-oxidanten/astaxanthine

 

Astaxanthine van Healthy Origins - 4mgAsthaxanthin Triple Strength Healthy Origins

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.

Sex Studiopress Genesis Theme