Maak jezelf blij, eet een ei

Dat eieren een gezonde voedingsbron zijn weten we al langer. Toch leeft er nog een wijdverbreide mythe rondom kippeneieren, namelijk dat ze het cholesterolgehalte verhogen en dus een potentieel risico vormen voor de gezondheid. Dat fabeltje kan voor eens en voor altijd worden afgezworen. 

Zo’n twintig jaar geleden ontstond er scepsis over cholesterol en de invloed daar van op de menselijke gezondheid. Wetenschappelijke studies bepleitten causale verbanden tussen een verhoogd cholesterolgehalte en vernauwde bloedvaten, die weer konden leiden tot hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Er werd een heksenjacht geopend op alle (dierlijke) voedingsmiddelen met cholesterol. De zwartmakerij ging zo ver dat men vergat dat er ook nog zoiets is als goede cholesterol, onmisbaar voor een goede gezondheid. Eieren zijn een voorbeeld van een bron van goede cholesterol.

De consument werd echter door de overweldigende media-aandacht angst ingeboezemd en de overbescherming die daaruit voortkwam zag je terug in het voedingspatroon. Gemakshalve werd het ei in dit hele circus meegenomen en kreeg het ongewild de naam op afroep dichtgeslibde bloedvaten te veroorzaken. Marketeers keken handenwrijvend toe en sprongen er handig op in met het op de markt brengen van producten die ‘cholesterolverlagend’ zouden werken. Of dat daadwerkelijk zo is, werd een poosje terug al in twijfel getrokken.

Na veel wetenschappelijke kritiek over de aanhoudende negatieve beeldvorming om potentieel cholesterolgevaar in eieren toonde een studie van de Canadese Surrey Universiteit in 2008 definitief aan dat mensen die twee eieren per dag eten – op een vastgesteld dieet – niet alleen afvielen, maar zelfs een lager cholesterolgehalte in hun bloed hadden. Het onderzoek toonde verder aan dat verzadigde vetten (gebak, processed-foods, koekjes en cakes) juist verantwoordelijk zijn voor een stijgend cholesterolgehalte en dus niet eieren, zoals eerder werd aangenomen.

Een ei past eigenlijk in vrijwel elk gezond dieet. De voedingswaarde van een kippenei bedraagt 80 kcal (334 kJoule), geleverd door 7,3 g eiwit, 5,8 g vet en 0 g koolhydraten. Verder bevat het ei een aantal mineralen, zoals fosfor, kalium, natrium, calcium en ijzer. Ook bevatten eieren de vitamines A, B1, B2, B6, biotine en E.

Maak jezelf blij, eet een ei! Eigeel bevat veel tryptofaan, een niet-essentieel aminozuur en de directe voorloper van 5-HTP dat in de hersenen wordt omgezet in het gemoedstoestandverbeterende serotonine. Bij depressieve gevoelens kan een aantal rauwe eidooiers een wereld van verschil maken.

Het eiwit in rauwe eieren heeft een biologische beschikbaarheid van 51%. Koken verhoogt dit percentage tot circa 91%, wat betekent dat het eiwit van gekookte eieren tweemaal beter wordt opgenomen dan dat van rauwe eieren.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.