Echinacea, een natuurlijk geneesmiddel

Echinacea is een plant die voorkomt in negen verschillende soorten. De plant groeit vooral in Noord-Amerika en wordt vaak gebruikt als tuinplant. Naast de decoratieve functie van de plant, heeft deze ook een medisch voordeel. De stoffen die erin zitten, hebben namelijk een positieve invloed op het afweersysteem van het lichaam, en kunnen een positief gevolg hebben op griepjes en verkoudheden.
Hoewel er meerdere soorten van de plant bestaan, wordt er voornamelijk gepraat over de Rode Zonnehoed variant van de plant als het gaat om Echinacea. Dit komt doordat deze soort van de plant de meeste onderzoek gehad heeft en, omdat deze plant het meest medicinaal actief is.

Geschiedenis van Echinacea

De Noord-Amerikaanse indianen gebruiken al vele jaren geleden het stofje uit de plant om hun wonden van slangen- en insectenbeten te behandelen. Daarnaast gebruiken ze de wortels van de plant om op te kauwen, omdat deze tand- en keelpijn milder deden maken. Het stofje heeft dus ook een functie als milde pijnstiller. Na de ontdekking van de indianen, werd de plant al gauw naar het Westen geïmporteerd waar hij verder onderzocht werd.

Geneesmiddelen uit Echinacea

Een bekend geneesmiddel, Echinaforce, is gebaseerd op de stoffen die in de plant zitten. Echinaforce heeft positieve invloed op een verkoudheid en griep. Dit komt doordat de stoffen uit de planten de groei van virussen kunnen verminderen. In het geval van griep, zullen de stoffen het afweersysteem versterken, waardoor het lichaam beter bestand is tegen de virussen.
Echinacea zorgt er dus voor dat virussen minder snel vermeerderen. De stoffen uit dit geneesmiddel zijn vooral effectief tegen het influenza virus. Dit is het virus dat griep veroorzaakt. Dit is ook de reden dat Echinaforce vaak wordt voorgeschreven bij mensen met een griepje.

Immuunversterking

Ook voor verkoudheden is Echinacea een geschikte stof. Dit stofje zorgt er namelijk voor dat het immuunsysteem van het lichaam versterkt. Dit houdt in dat het lichaam beter bestand is tegen ziekte makers, zoals bacteriën, virussen en andere micro organismen. Het is dus aannemelijk dat mensen die Echinaforce innemen, minder snel ziek worden.
Echinaforce wordt vaak bestempeld als een homeopatisch geneesmiddel, maar uit onderzoek is gebleken dat het medicijn wel degelijk een helende werking heeft. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die Echinaforce hebben ingenomen, 26% minder last hebben van de ziekte dan mensen die een placebo hebben ingenomen. Hieruit kan dus worden geconcludeerd dat het middel wel een positieve invloed heeft op een ziekte, ondanks de homeopathische bestempeling.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.