Fast casual dining : McDikkeDoei!

Snacken. Af en toe ontstaat zelfs in het gezondste dieet de onbedwingbare behoefte om iets vets naar binnen te werken. Een veel te zout patatje met hamburger of zeer chemische kipnuggets zijn zo gehaald bij een fastfoodketen in de buurt. Het is makkelijk, snel en goedkoop maar oh zo ongezond. Goed nieuws, snacken met een minder groot schuldgevoel achteraf is mogelijk! Er is namelijk een horecatrend gaande die een gezonder alternatief biedt: Fast casual dining.

Fast casual dining: Een restaurant waar je net als bij een fastfoodrestaurant minimale bediening hebt. In plaats van een chemisch vet en suikerbommetje op je bord eet je in dit soort restaurants een kwaliteitsmaaltijd voor niet al te veel geld. Met het groeiende aanbod van biologisch voedsel in restaurants, festivals en de supermarkt kon deze trend dan ook niet uitblijven. De consument vraagt immers steeds meer om snelheid, kwaliteit en verantwoorde producten.

Fastcasualrestaurants onderscheiden zich van fast foodketens door bescheiden service aan tafel, een betere kwaliteit van het eten, maar vooral de aandacht voor gezonde voeding. Een ander verschil is dat er ook bier en wijn verkrijgbaar is.

In fastfoodland Amerika begon de trend van fast casual dining ketens. Het gespecialiseerde onderzoeksbureau Mintel berekende dat de omzet van fastcasualrestaurants in Amerika in vijf jaar tijd groeide met maar  liefst 30 procent. Vorig jaar was deze sector goed voor een totaalomzet van 23 miljard dollar. Ter vergelijking: de fastfood business vertegenwoordigt in de VS een waarde van 170 miljard dollar.

Als de Amerikaanse cijfers een voorbode zijn van wat ons te wachten staat, heeft fast casual nog een grote toekomst. Ook in ons land. En dat betekent een gezonder verantwoord alternatief voor de fastfoodketens, wat net zo bereikbaar, snel en betaalbaar is.

Een voorbeeld van een Nederlands fast casual dining restaurant is Burgerz. Een hamburgerrestaurant waarbij  alleen een blikje op de website er al voor zorgt dat je het kwijl van je wangen moet vegen. Alle producten, van de hamburgers tot aan de sausjes worden vers en in huis gemaakt. Er is geen vriezer of magnetron aanwezig, zodat alles wat vers gemaakt is ook wel direct geserveerd moet worden. Het restaurant heeft een open keuken, je kan precies zien hoe je eten klaargemaakt wordt. Er wordt toegezien op een goede herkomst van het vlees. Het brood wordt dagelijks aangeleverd door een lokale bakker. Al die zorg en versheid proef je. Vergelijk de mate van verzadigdheid na een dergelijke burger eens met het smerige gevoel  na een karige fastfoodketenburger. Once you go fast casual you never return to fast food again!

 

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.