Glutamaat

Glutamaat is een stofje dat in het lichaam voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. Zo wordt als eerste glutamaat gebruikt als neurotransmitter. Dit is een stofje dat veel gebruikt wordt in het zenuwstelsel. Daarnaast wordt glutamine ook gebruikt in het als voedingsbron en voedingsstof.

Glutamaat is zeker ook een erg belangrijk onderdeel in voedsel. Glutamaat kan namelijk omgezet worden in glutamine, wat weer een lekkere smaak in voedsel kan opleveren, namelijk umami.

Neurotransmitters

Een neurotransmitter is een zeer belangrijk stofje in het lichaam. Het lichaam maakt namelijk veel gebruik van neurotransmitters in het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel in het lichaam is een groot wirwar van zenuwcellen en uitlopers hiervan. Sommige uitlopers kunnen wel een meter lang worden. Deze cellen en uitlopers vormen samen een verbinding van spieren en alle andere organen naar de hersenen. Op die manier kunnen de hersenen signalen (commando’s) doorsturen naar de spieren.

Het lichaam maakt gebruik van een systeem met neurotransmitters. Doordat de verbinding naar de hersenen lang is, wordt deze grote verbinding in meerdere stukjes geknipt. Deze stukjes dienen elke keer elektronisch geladen te worden om de signalen naar de hersenen te krijgen. Neurotransmitters zorgen ervoor dat deze verbindingen elektronisch geladen zijn en dus signalen kunnen doorgeven. Door neurotransmitters kunnen de signalen dus goed doorgegeven worden van en naar de hersenen.

Glutamaat in dit geval, is een neurotransmitter die zorgt dat de signalen goed doorgegeven worden van de hersenen naar de spieren. Het is daarom aannemelijk dat mensen die glutamaat niet op de juiste manier maken, last kunnen krijgen van verkeerde signalen. Dit leidt tot epileptische aanvallen of verlammingen.

Lees hier meer over Glutamaat

Umami, de smaak van glutamaat

Glutamaat is ook te vinden in sommige gerechten. Glutamaat heeft een bijzondere eigenschap. Het stofje kan namelijk omgezet worden in glutamine. Glutamine zorgt voor de smaak van umami. Umami is een volle en sterke smaak die van nature onder andere in vlees aanwezig is. In Oosterse landen wordt umami vaak aan het eten toegevoegd, omdat ze er daar van houden.

Umami is door de EU goedgekeurd als smaakversterker. Onder de naam E621 wordt umami massaal toegevoegd als smaakversterker in rijstgerechten, Oosterse gerechten en Chinese gerechten. Dit zorgt voor een karakteristieke smaak van Oosterse gerechten.

Er werd vaak gedacht dat een overschot aan glutamaat verschillende klachten, zoals hoofdpijn en misselijkheid kan veroorzaken. Vooral na een bezoek aan een Chinees restaurant zouden verschillende mensen klachten krijgen. Er is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat die klachten echt komen van het glutamaat in het voedsel.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.