Goji bessen – Snoep en Superfruit tegelijkertijd

Het ziet eruit als een kleine suikerpinda en smaakt naar een combinatie van een cranberry en een zoete kers: De gedroogde Goji bes. Als je goji bessen voor het eerst ziet en proeft, vermoed je niet dat het je gezondheid enorm positief kan beïnvloeden. Maar de Goji bes behoort tot een van de voedzaamste vruchten op aarde.

Goji Bessen als Superfruit

Goji Bessen

De Gojibes bevat net zoals de Acai bes en de mangosteen relatief gezien ontzettend veel gezonde voedingsstoffen. Daarom wordt er ook wel eens gesproken over superfruit.  Zo bevat de Goji bes  polysachariden, die het immuunsysteem versterken en de weerstand verhogen.

Daarnaast bevatten Goji bessen meer eiwitten dan tarwe, en bevatten ze meer antioxidanten dan bijvoorbeeld wortels. Ze zijn rijk aan vitamine C  en vitamine B-complex wat nodig is om voedsel om te zetten in energie. Vermeende effecten van het dagelijks eten van de bes zijn een hoger energielevel, een verhoogd libido, verbeterde weerstand,een betere nachtrust en een verlaagd cholesterolgehalte. Niet voor niets worden de Goji bessen door sommigen de wonderbes genoemd.

 

Goji bessen – onderzoek naar gezondheidseffecten

Omdat de Goji bessen zoveel gezonde voedingsstoffen bevatten wordt er ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect op de gezondheid van het eten van de bes. Een hele lijst aan wetenschappelijke onderzoeken vind je hier.

Als het zo gezond is, waarom wordt het dan nog niet massaal hier in Nederland gegeten? Dezelfde vraag werd gesteld over het gebruik van de zoetstof Stevia. Stevia werd al eeuwen als zoetstof gebruikt in Zuid Amerika. Zo worden Goji bessen al jaren in China gegeten om de gezondheid te verbeteren. Sommige Chinezen hebben zelfs een plantje in hun huis staan om zo dagelijks een verse portie te kunnen verorberen.

 

Verkrijgbaarheid van goji bessen

Goji bessenWaar bij Stevia de oorzaak van het uitblijven van gebruik in Nederland niet eenduidig is, is er bij de Goji bessen een wat eenvoudigere reden: De bessen groeien alleen in een tropisch klimaat en daarnaast heeft de Westerse wereld nog niet zo lang interesse in de kennis over de Goji bessen.

Daar is verandering in aan het komen. Goji bessen zijn tegenwoordig vrij gemakkelijk gedroogd te krijgen bij diverse reformwinkels en natuurlijk bij biovitamins.nl

Gedroogde Goji bessen kan je zonder bereiding uit het vuistje eten. Om ze wat minder droog te laten smaken, kun je ze even laten wellen in lauwwarm water. Een prima verantwoord zoet tussendoortje wat ook goed te verwerken valt in smoothies of salades.

 

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.