Knoflook: Stinkend gezond

“Oef, heb je knoflook gegeten of zo?” Als je deze opmerking naar je hoofd geslingerd krijgt, betekent dat meestal dat iemand je vindt stinken. Dan maar stank voor dank: Door het eten van knoflook investeer je wel in je gezondheid!

Knoflook bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals kalium, fosfor, vitamine B en C. Op het moment dat de knoflook gehakt of gekneusd wordt, komt het stofje Allicine vrij.  Allicine is een natuurlijk antibioticum wat medeverantwoordelijk is voor de vermeende goede effecten op de gezondheid. Tegelijkertijd zorgt het voor de bekende onaangename geur. Doordat Allicine een laag kookpunt heeft, verdampt het vrij snel als knoflook verhit wordt. Dit betekent dat bij inname van rauwe knoflook Knoflookje meer van het stofje Allicine binnen krijgt.

Knoflook wordt al eeuwen gebruikt om de gezondheid positief te beïnvloeden. Zo is er een medische tekst gevonden in Egypte stammend uit 1500 jaar voor Christus, waarin diverse medische recepten met knoflook te lezen zijn.

In Rusland staat knoflook al jaren bekend als ‘Russische penicilline’, vanwege de weerstandsverhogende eigenschappen van het bolgewas. Het wordt ook wel het antibioticum voor de armen genoemd.

Het regelmatig eten van knoflook kan gunstig zijn voor je darmflora, draagt bij aan het het verlagen van het cholesterol– en bloeddrukgehalte en werkt bloedzuiverend. Het ondersteunt de reinigende werking van de lever en kan helpen om geestelijke druk en inspanning te verzachten.

Hoe verser hoe beter

Wat geldt voor zo’n beetje alle producten geldt dus ook voor knoflook : Hoe verser het product, des te meer voedingsstoffen het product bevat. Verse knoflook voelt vochtig aan en heeft een groenachtig steeltje uit de bol steken. De bol zelf is meestal paarsachtig.

Als je knoflook koopt, voel dan of de knoflookbol stevig is. Als er zachte tenen tussen zitten, leg hem dan maar terug. Knoflook met een droge schilferende schil of knoflook waarbij in de tenen afzonderlijk een groen stengeltje te vinden is, is ook niet vers te noemen. Knoflook kan je het beste op een koele donkere plaats bewaren, maar niet in de koelkast of vriezer.

knoflookKnoflook past in een goed voedingspatroon maar niet iedereen vindt het lekker of heeft zin in de stank. Wie toch wil profiteren van de voordelen van knoflook, kan kiezen voor capsules met knoflookconcentraat.

Als je knoflook wel lekker vindt, dan kan je de geur na de maaltijd gemakkelijk neutraliseren door op een stukje peterselie te kauwen of een glas melk te drinken.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.

Sex Studiopress Genesis Theme