Levertraan – associatie met huilende kinderen of supergezond supplement?

Waar denk je aan als je het woord levertraan hoort? Zie je beelden van kinderen voor je die zich in alle delen van het huis proberen te verbergen? Misschien een moeder die met een strenge blik op haar gezicht een lepel uit steekt om een kind met een expressie van walging levertraan te geven?

 

Levertraan als onderdeel van een gezond dieet

De meesten van ons hebben geen persoonlijke ervaring met levertraan voordat we willen beginnen met een gezonder dieet. Onze kennis van levertraan komt uit cartoons en oude films en als we wat ouder zijn, van verhalen van onze ouders uit hun jeugd. Maar levertraan was een onderdeel van het dagelijks leven in de jaren vijftig en daarvoor. Mijn ouders kregen dagelijks levertraan van mijn oma, totdat ze tieners waren. De meeste gezinnen met het geld om dit te bekostigen gaven hun kinderen levertraan. Het was een algemeen aanvaard iets dat dit noodzakelijk was voor een goede groei, sterke botten en ziekteresistentie.

Dit bleef zo tot ver in het tijdperk van de kunstmatige vitamine supplementen. Het duurde een paar decennia om moeders door vele advertenties en artikelen ervan te overtuigen om met deze praktijk te stoppen en kinderen in plaats daarvan kunstmatige vitamine supplementen te geven. Maar dit was dus eigenlijk gewoon een reclame lobby van de chemische (synthetische) vitamine industrie.

Wat zit er in levertraan dat ons sterk en vitaal maakt?

Kabeljauwlevers bevatten grote hoeveelheden van de in vet oplosbare vitaminen A en D. Ja, ze zijn inderdaad elders beschikbaar, maar niet zo overvloedig. Simpel gezegd, we hebben veel van deze vitamines nodig. Levertraan geeft ons vet oplosbare vitaminen A en D, die vroeger in de voeding van primitieven wel tien keer meer werd aangetroffen dan in gemoderniseerde diëten.

 

levertraan

levertraan

 

Het is ook belangrijk om op te merken:
Levertraan is ook rijk aan (EPA) en (DHA). Het lichaam maakt deze vetzuren uit omega-3 linoleenzuur. DHA is zeer belangrijk voor de goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Personen die grote hoeveelheden meervoudig onverzadigde oliën, vooral gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën naar binnen krijgen en die lijden aan bepaalde tekorten, of bij wie de alvleesklier niet goed functioneert, zoals diabetici, en hierdoor niet in staat zijn om EPA en DHA te produceren zullen dus een tekort hebben aan de noodzakelijke vetten voor de hersenen, tenzij zij vette vis consumeren of een levertraansupplement nemen.

Dus als je voor het grootste deel van je leven een standaard dieet hebt gegeten zoals de meesten van ons, dan kan levertraan olie vitaal voor je lichaam zijn, om prostaglandines (hormoonachtige stoffen) die een breed scala van processen in ons lichaam onder controle hebben binnen te krijgen. Visolie is ook van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je hersenen het vet dat ze nodig hebben om goed te functioneren binnenkrijgen. En we houden nou eenmaal allemaal van goed functionerende hersenen ;-).

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.