Nut van extra eiwit voor sporters

Fanatieke sporters kunnen baat hebben bij extra eiwit. Gezonde voeding is natuurlijk de basis voor een sportief bestaan, maar extra eiwitten zijn zeker van belang. Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en zijn een belangrijke bouwstof. Vlees is bijvoorbeeld een belangrijk eiwitbron, dat onderdeel kan uitmaken van het dagelijkse voedingspatroon. Eiwitten zijn essentieel en niet zonder reden, want je lichaam bestaat voor bijna een vijfde deel uit eiwit. Het grootste deel daarvan bevindt zich in de spieren en is opgebouwd uit aminozuren. Door te sporten neemt de behoefte aan eiwitten toe.

Als je gaat sporten, dan krijgen je spieren het zwaar te verduren. Bij krachttraining worden de spieren nog intensiever gebruikt. De spieren lopen tijdens elke training beschadiging op. Door als sporter extra eiwit in de vorm van een supplement te nemen zal het herstel van de spieren sneller verlopen. Naast het herstel zal er ook sprake zijn van spieropbouw. Bovendien zorgt het supplement ervoor dat er ook antilichamen worden ontwikkeld, zodat ziektekiemen de kop in kunnen worden gedrukt. Verder is het zo, dat een eiwitsupplement ook nog eens als brandstof dient voor processen in het hersengebied. Voor fanatieke sporters is het dus aan te raden om naast de gezonde voeding een extra eiwitsupplement te nemen. Overigens is het aanbod van eiwitpoeders divers en in verschillende vormen verkrijgbaar.

Je kunt bij de keuze voor supplementen met eiwit bijvoorbeeld kiezen voor een eiwitshake, maar er zijn ook talloze producten beschikbaar in de vorm van eiwitpoeder. Als je aan krachttraining doet, dan kun je ook creatine als supplement gebruiken. Dit middel zorgt er namelijk voor, dat je de duur van de krachtsinspanningen kunt verlengen. Ook zul je na enige tijd merken, dat je spieren meer gewicht aan kunnen.

Hoeveel extra eiwit je nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. Er wordt vanuit gegaan, dat je als fanatieke sporter elke dag minimaal één tot twee gram eiwit per kilo aan lichaamsgewicht nodig hebt. Dat geldt in elk geval voor de sporters, die aan krachttraining doen of het uithoudingsvermogen trainen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 0,8 gram, maar voor de genoemde groep sporters geldt dus dat er meer nodig is. Energierijke en uitgebalanceerde voeding levert daar een belangrijke bijdrage aan, maar de supplementen maken het mogelijk om dagelijks op één tot twee gram per kilo lichaamsgewicht te komen.

Eiwitsupplementen zijn vervaardigd van hoogwaardige dierlijke of plantaardige eiwitten. De supplementen met eiwit zijn gezond doordat ze in vergelijking met eiwitrijke voeding weinig vet en cholesterol bevatten. De regel geldt dat niet al te fanatieke sporters voldoende eiwitten binnen kunnen krijgen met een gezond voedingspatroon. Een hogere inname van eiwit met supplementen is wel aan te bevelen als je veel aan krachttraining of aan duurzaamheidsport doet. Als je als sporter extra eiwit wilt innemen, wordt aangeraden om dat meteen na de training te doen en na twee uur na de training. Fanatieke sporters hebben in elk geval baat bij eiwitsupplementen met de zekerheid van sneller herstel en spieropbouw.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.