Vitamine B en haaruitval

Extreme haaruitval is een probleem waar dagelijks vele mensen mee te kampen hebben. Bij iedere persoon vallen er dagelijks wel rond de 100 haren uit. Dit is vrij normaal, want het lichaam produceert veel haren, er moeten dus ook haren uitvallen om plaats te maken voor de nieuwe haren. Bij mensen met extreme haaruitval daarentegen, vallen er te veel haren uit. Dit kan kale plekken op het hoofd veroorzaken. Deze haaruitval en de kale plekken kunnen natuurlijk erg vervelend zijn. Gelukkig is het wel mogelijk om iets te doen tegen deze haaruitval.

Oorzaak van haaruitval

Er zijn veel redenen waarom er haaruitval kan optreden. De meeste mensen met haaruitval hebben last van stress. Doordat er tijdens stress een overschot aan een bepaalde hormoon wordt aangemaakt kan er haaruitval ontstaan. Het stofje cortisol wat dan ontstaat veroorzaakt namelijk haaruitval.
Een andere grote groep mensen krijgen de haaruitval echter door een tekort aan vitamine B. Er zijn verschillende soorten vitamines B, elke vorm heeft weer andere consequenties voor de hoofd en de hoofdhuid.

Tekort aan vitamine B

Er zijn meerdere vormen van vitamine B die een rol spelen bij haaruitval. Als eerste is er vitamine B3, niacine. Deze stimuleert de bloedtoevoer in de hoofdhuid. Dit betekent dat de hoofdhuid meer zuurstof krijgt, en dus beter kan functioneren. Dit leidt tot gezonde haren en weinig haaruitval.
Als tweede bestaat er ook vitamine B5. Deze vitamine, ook wel panthoteenzuur genoemd, kan haaruitval veroorzaken indien er een tekort van is.

Lees hier over de verschillende vormen van vitamine B.

Haaruitval tegengaan

Als de haaruitval wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B, is het mogelijk om dit tegen te gaan door voldoende vitamine B in te nemen. Er zijn producten waar van nature al vitamine B in zit. In vlees en vis zit bijvoorbeeld vitamine B3 en B5 zit onder andere in groente, fruit en aardappelen.
Het is ook mogelijk om voldoende vitamine B binnen te krijgen door vitaminetabletten in te nemen. Deze tabletten bevatten veel vitamine B, waardoor het tekort al snel wordt weggewerkt. Als de haaruitval heel extreem is, dan kan er een groot tekort aan vitamine B zijn. In dat geval kan de dokter, middels bloedonderzoek, vast stellen welke hoeveelheid vitamine B moet worden ingenomen. Hij zal hierna ook de juiste tabletten meegeven.
Haaruitval dat wordt veroorzaakt door stress kan worden voorkomen door voldoende te bewegen en te ontspannen. Bij haaruitval door andere regelen is het verstandig om naar een dokter te gaan. Deze kan vaststellen waardoor de haaruitval wordt veroorzaakt.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.