Vitamines en vermoeidheid

Vermoeidheid kan worden veroorzaakt door veel verschillende oorzaken. Zo kan vermoeidheid komen door een aandoening, maar in veel gevallen wordt hij veroorzaakt door een verstoring in de huishouding van vitamines. Mensen die vaak vermoeid zijn, zouden wel eens een tekort kunnen hebben aan een bepaalde vitamine.
Een tekort aan vitamines kan namelijk vermoeidheid veroorzaken. Doordat er veel verschillende vitamines zijn, kunnen ook verschillende vitamines de oorzaak zijn van de vermoeidheid. Zo kan een tekort aan vitamine C vermoeidheid veroorzaken, en kan een tekort aan vitamine D zorgen voor minder energie en futloosheid. In veel gevallen werken dus vitamines tegen vermoeidheid.

vitamine d druppels

vitamine d druppels

Vitamines tegen vermoeidheid

Vitamines kunnen in sommige gevallen ook direct zorgen voor energie. Hierbij zorgt een tekort aan vitamines uiteraard voor vermoeidheid, maar vitamines kunnen er ook voor zorgen dat bepaalde stoffen hun goed kunnen doen. Zo zorgt vitamine C ervoor dat ijzer goed wordt verwerkt in het lichaam. Wat inhoudt dat een tekort aan vitamine C ervoor zorgt dat het lichaam uiteindelijk te weinig ijzer heeft. Een tekort aan ijzer zorgt voor minder energie, en dus ook voor vermoeidheid. Ijzer zorgt er ook voor dat de zuurstof die opgenomen is, goed in het lichaam verspreidt wordt. Als er te weinig ijzer in het lichaam is, kan er minder zuurstof gebonden worden aan rode bloedcellen, waardoor het lichaam te weinig zuurstof binnen krijgt, en dus vermoeid raakt.
Verder zorgt een tekort aan vitamine D ook voor vermoeidheid. Dit komt doordat deze vitamine zorgt voor energie in het lichaam. Vitamine D wordt normaliter opgenomen uit de straling van de zon. Maar in sommige gevallen is er weinig zon, zoals in de winter. In de winter hebben veel mensen daarom ook een tekort aan vitamine D. Dit is ook de reden dat in de winter veel mensen vermoeid zijn, kortom, ze hebben een winterdip.

Andere oorzaken van vitamine tekorten

De oorzaak van een vitamine tekort komt vaak door het voedsel. Veel mensen die vegetariër zijn, krijgen niet de vitamines binnen die in vlees zitten. Zij kunnen hierdoor een tekort opbouwen van deze vitamines. Verder kunnen mensen ook een tekort krijgen aan vitamines, terwijl ze helemaal geen vegetariër zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld een tekort aan vitamine C krijgen door te weinig groente en fruit te eten. Daarnaast kunnen ze te weinig vitamine B krijgen door te weinig vlees en granen te eten. Een tekort aan vitamine E kan worden opgelopen door te weinig noten te eten.
Een tekort aan een vitamine kan worden opgelost door meer voedsel te eten waar die vitamine in zit. Daarnaast is het mogelijk om supplementen in te nemen waar de vitamines in zitten. Hierbij werken vitamines tegen vermoeidheid.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.