De ongekende voordelen van cacao

cacao voordelenBen jij bekend met de ongekende voordelen van cacao? Behalve dat je waarschijnlijk wel weet dat cacao de basis vormt voor bijvoorbeeld een chocoladereep en dat die altijd heerlijk smaakt. De cacaoboon komt van een plant en is dus een natuurlijk ingredi├źnt met ongekende voordelen.

Het is vooral de rauwe cacao die gezond is, maar je kunt jezelf voortaan ook tegoed doen aan pure chocolade zonder er ook maar enige vorm van schuldgevoel aan over te houden.

Pure chocolade als antioxidant

Eet vanaf nu gerust een heerlijke reep pure chocolade, want de daarin verwerkte cacao is een geweldige antioxidant. Elk lichaam heeft antioxidanten nodig om bescherming te bieden tegen vrije radicalen en om het verouderingsproces tegen te gaan.

In pure chocolade vind je de antioxidanten terug. Het zijn de repen met een zo hoog mogelijk cacao percentage, die de meeste antioxidanten bevatten. Maar eet je rauwe cacaobonen, dan ben je nog gezonder bezig.

Rauwe cacao is ook nog eens goed voor je hart, want als je elke dag een kleine hoeveelheid rauwe cacaobonen eet, dan heeft dat een positieve invloed op het cardiovasculair stelsel.

Goed tegen een hoge bloeddruk

Als je last hebt van een hoge bloeddruk, dan mag je veel voedsel niet meer eten. Maar wat je wel mag eten is rauwe cacao, want dat zorgt juist voor een daling van de bloeddruk. Het verdere voordeel wat je daarbij hebt, is dat het slechte LDL cholesterol gereduceerd wordt.

Daar houdt het niet bij op, want er zijn nog meer voordelen aan cacao verbonden, zoals de goede invloed op de endorfineproductie in je lichaam. Daar word je zeker blij van, want het stofje endorfine zorgt voor een geluksgevoel. De stof serotine in rauwe cacao werkt letterlijk als een antidepressivum.

Afvallen met pure chocolade

Het lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar het hoge percentage cacao in pure chocolade zorgt voor dat je rustig een reep kunt nemen. Zelfs als je aan het afvallen bent. Dat komt namelijk door de vetten in cacao, die geen effect hebben op het niveau van cholesterol.

Cacao bestaat onder meer uit oliezuur, stearinezuur en palmitinevetzuur. Er is eens een studie gedaan in opdracht van de Pennsylvania State University, waarbij deelnemers op dieet gingen. Het betrof een zogenaamde low fat dieet, waarbij de ene helft chocoladerepen kreeg met meer dan zeventig procent cacao en de andere helft een koolhydraatrijke snack kreeg. De chocoladegroep beschikte daarna over meer goede cholesterol en meer triacylglycerol.

Cacao met mate

Of je nu rauwe cacaobonen gaat eten of pure chocolade, voor alles geldt dat een te grote hoeveelheid nemen natuurlijk niet goed is. Maar als je met mate eet en dagelijks geniet van een portie rauwe cacao of pure chocoladereep, dan komt het helemaal goed en profiteer je van alle ongekende voordelen van cacao.

In elk geval ben je nu op de hoogte van de ongekende voordelen van cacao en daar kun jij natuurlijk je voordeel mee doen.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.