Wat zijn de beste antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die onder andere in fruit en groente zitten. Deze stoffen beschermen het lichaam op verschillende manieren. Als eerste zorgen ze ervoor dat er minder ziekteverwekkers, zoals bacteri├źn en virussen, het lichaam in kunnen komen. Daarnaast beschermen antioxidanten de cellen in het lichaam tegen oxidatie.

Oxidatie

Oxidatie is een proces waarin zuurstof reageert met verschillende stoffen. Over het algemeen is zuurstof een stof die vaak reageert met stoffen. Zo reageert zuurstof met ijzer en water, waarbij roest ontstaat. Dit gebeurt ook bij verschillende natuurlijke stoffen en producten, zoals groente en fruit. Zo worden appels beschermt tegen rotting. Deze rotting ontstaat door de zuurstof die reageert met het fruit. De anti oxidanten in het lichaam zorgen ervoor dat er minder snel oxidatie, dus rotting, ontstaat. De appel blijft hierdoor langer leven. De appel wordt dus als het ware beschermd door de anti oxidanten.

pycnogenol

pycnogenol

Oxidatie in het lichaam

Ook in het lichaam komt oxidatie voor. Dit komt doordat er in het lichaam veel zuurstof aanwezig. Het lichaam leeft immers van zuurstof. Door deze grote hoeveelheid aan zuurstof, zal er ook oxidatie plaatsvinden aan cellen en bloedvaten in het lichaam. Dit kan problemen en ziektes veroorzaken aan de cellen en bloedvaten.
Gelukkig zijn er stofjes die de oxidatie in het lichaam voorkomen, namelijk antioxidanten. Deze stofjes zorgen ervoor dat de oxidatie processen in het lichaam niet plaatsvinden. Deze stofjes beschermen het lichaam dus.

Waar zitten antioxidanten in?

Antioxidanten zitten van nature in veel groenten en fruit. Het is dus aangeraden om voldoende groente en fruit te eten.
Daarnaast is het ook mogelijk om antioxidanten in te nemen middels een voedingssupplement, maar deze vorm van antioxidanten opnemen is niet aangeraden, omdat natuurlijk anti oxidanten beter werken en effectiever zijn. Daarnaast is er uit onderzoek ook gebleken dat antioxidanten uit supplementen een verhoogde kans geven op kanker.
Antioxidanten worden verder ook vaak gebruikt als conserveermiddelen in veel soorten voedsel. Dit komt doordat deze stofjes rotting en bederving voorkomen. Door anti oxidanten zijn de stofjes dus langer goed. Het is dus ook zo dat veel mensen al uit andere producten dan groente en fruit anti oxidanten halen.

De beste antioxidanten

Antioxidanten beschermen het lichaam dus tegen oxidatie en beschadigingen in het lichaam. Hierdoor is het dus belangrijk om voldoende antioxidanten in te nemen. De meeste anti oxidanten zitten in groente en fruit, waardoor deze producten de beste bron van anti oxidanten zijn. Daarnaast zijn er ook supplementen met anti oxidanten.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.