Whole Foods? Wat zijn dat? En Whole Foods supplementen?

Whole foods zijn hele voedingsmiddelen, dus onbewerkte natuurproducten die je in zijn geheel kunt terugvinden in de natuur. Ze bevatten naar verhouding opvallend veel bouwstoffen, vitamines/mineralen, beschermingsstoffen en/of voedingsvezels. Als je voldoende hele voedingsmiddelen eet, zul je makkelijker afvallen en naar alle waarschijnlijkheid langer gezond blijven…

whole foods multivítamine

whole foods multivítamine


 

Voorbeelden van whole foods

Voorbeelden van whole foods zijn stelen, bladeren, wortels, knollen, zaden, eetbare bloemen en vruchten van planten, waaronder dus fruit… De meeste whole foods behoren tot de groenten: koolsoorten, knolgewassen, bladgroenten, peulvruchten enzovoorts. Maar ook noten, pitten, hele granen, kiemgroenten, zeewier, paddenstoelen en ongeraffineerde plantaardige oliën zijn whole foods. En tot slot (maar in mindere mate) vlees, vis, eieren en melk. Producten die direct zijn afgeleid van hele voedingsmiddelen worden ook nog weleens tot de whole foods gerekend. Hierbij valt te denken aan 100% volkorenbrood.

 

De voordelen van whole foods

De term ‘whole foods’ laat zich lastig naar het Nederlands vertalen. Whole foods zijn compleet, niet afgebroken of opgedeeld, maar ook puur natuur en onbewerkt. Zodoende hebben ze een ideale verhouding tussen brandstoffen, bouwstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen. Het hele pakket van energie, micronutriënten en macronutriënten is aanwezig. De belangrijkste voordelen van whole foods zijn als volgt:

1. Natuurlijk

De natuur heeft whole foods vernuftig in elkaar geknutseld: ze zijn goed zoals ze zijn. De vezels en de enzymen in een appel bevorderen bijvoorbeeld de optimale verwerking ervan door de menselijke spijsvertering. Je lichaam weet dus precies wat ermee moet gebeuren. Daarom is een hele appel zoveel beter dan gefilterd appelsap.

2. Uitgebalanceerd

Het nutritionisme is een ideologische wetenschap die ervan overtuigd is dat je de ‘nuttige’ voedingsstoffen uit whole foods kunt isoleren en in allerhande voeding (margarine, vitaminesupplementen, zuiveldrankjes etc.) kunt stoppen om kant-en-klare producten “gezond” te maken. Dit is echter onnodig… Vitamine C zit immers niet voor niets in tomaten, paprika’s en sinaasappels. In deze whole foods zitten bovendien óók de voedingsstoffen die nodig zijn voor de opname en verwerking van vitamine C. In een synthetisch gefabriceerd vitamine C-tabletje zitten deze stoffen echter niet. In natuurlijke en biologische vitamines uiteraard wel.

3. Duidelijk

Ook denkt de mens precies te weten hoeveel er van iedere individuele voedingsstof nodig is. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine C is ‘getal X’, dus we stoppen vitamine C in Ice Tea… De mens weet bovendien bij lange na niet hoeveel we van welke stof nodig hebben en hoe verschillende bestanddelen elkaar wederzijds beïnvloeden (synergie). Er zijn namelijk veel te veel natuurlijke voedingsbestanddelen –met name fytonutriënten– die nog niet in kaart zijn gebracht.

Al met al zijn whole foods veel gezonder dan synthetische multivitamine-supplementen, zuiveldrankjes met toegevoegde probiotica of ontbijtproducten met namaakvezels. Je weet ten minste wat je aan een (onbespoten) appel hebt, want er is niet aan geknutseld: eerlijk en duidelijk, zonder fratsen! Eet voedingsmiddelen daarom bij voorkeur zoals ze je door de natuur worden aangeboden. Bij superfoods geldt dit evenzo: gebruik met name “raw” superfoods, dit zijn superfoods die niet bewerkt zijn in een fabriek waardoor eigenlijk alle nuttige nutriënten eruit gehaald zijn. Vergelijk maar eens versgeperst sinaasappelsap met sinaasappelsap wat je in de supermarkt koopt. Het verschil is niet alleen duidelijk te proeven, er zitten gewoon veel minder vitamines en voedingsstoffen in de supermarkt sinaasappelsap.

Mensen zouden meer moeten gaan denken in hele natuurproducten en minder in losse voedingsstofjes.

4. Lage caloriedichtheid

De kwaliteit van calorieën is enorm belangrijk. Hoe minder lege calorieën je eet, en hoe meer whole foods, des te beter de kwaliteit van je calorie-intake. Naast kwaliteit is ook kwantiteit erg belangrijk. Je moet dus niet te veel calorieën per dag binnenkrijgen. Dit betekent allereerst dat je niet te grote hoeveelheden voedsel per dag mag nuttigen, oftewel: gematigd eten.

Daarnaast moet je letten op de caloriedichtheid van je voedsel… Het ene voedingsmiddel bevat immers veel meer energie per gram dan het andere. Dit heet caloriedichtheid. Hoe meer water en vezels, des te lager de caloriedichtheid. Hoe meer koolhydraten, eiwitten en (in het bijzonder) vetten, des te hoger de caloriedichtheid. Zo heeft een melkchocoladereep een véél hogere caloriedichtheid dan een appel.

Dit is nóg een belangrijk voordeel van whole foods: ze hebben over het algemeen meer water en vezels in zich, dus een beduidend lagere caloriedichtheid dan fabrieksmatig bewerkte kant-en-klaarproducten!

Conclusie

Calorieën zijn niet slecht en zelfs hartstikke belangrijk… Zolang ze maar nuttige voedingsstoffen met zich meebrengen en dus niet “leeg” zijn. Wat je moet mijden zijn fabrieksmatig vervaardigde en geraffineerde producten waar al het nuttige uit is gehaald. Wat je nodig hebt zijn whole foods. Dit zijn echte, pure en onbewerkte voedselbronnen zoals de natuur ze aanreikt. En dus geen fabrieksmatig excuus voor voeding dat in een pakje, zakje, potje of blikje wordt geleverd.

 

Whole Foods supplementen

Supplementen kunnen je het beste gebruiken in natuurlijke en biologische vorm. Dit zijn gewoon veel betere supplementen dan de synthetische supplementen die Nederland overspoelen (naar schatting zijn meer dan 95% van de vitamines die in Nederland worden verkocht synthetische supplementen). Synthetische supplementen zijn supplementen die zijn gemaakt van ingrediënten die uit een fabriek komen. Deze ingrediënten hebben niets met de natuur te maken, het zijn ingrediënten die door chemische wetenschappers zijn ontworpen om de eigenschappen van de echte natuurlijke vitamines en mineralen na te bootsen. Maar het spreekt voor zich dat de echte natuurlijke vitamines en mineralen gewoon beter zijn. Er bestaan ook Whole Foods natuurlijke supplementen, dit speelt met name bij de multivitamines. Dit zijn dus multivitamines die zoveel als mogelijk (of zelfs helemaal) zijn gemaakt van Whole Foods. Op Biovitamins.nl vindt u veel van deze whole foods multivitamines via de volgende URL: whole foods bij Topvitamins

 

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.