5 HTP als wondermiddel – 7 geboden rondom 5-HTP

5 htp 5-htp griffonia plantEen van de belangrijkste neurotransmitters die door ons brein wordt aangemaakt is serotonine. De directe precursor van serotonine is 5 HTP (ook wel 5-HTP genoemd). Serotonine is verantwoordelijk voor je gemoedstoestand, het regelt je eetlust en slaap en speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van depressies.

1 miljoen Nederlanders slikken dagelijks een antidepressivum uit de farmaceutische stal, vaak met tal van bijwerkingen. Als de persoon in kwestie wenst te stoppen, heeft dit vervelende ontwenningsverschijnselen tot gevolg.

Is dat echt nodig of kan 5 HTP een veiliger alternatief zijn?


5-HTP Wondermiddel?


We kunnen 5 HTP het beste omschrijven als een onontdekt wondermiddel, dat vele maatschappelijke welzijnsproblemen kan oplossen. Na inname van een dosis 5-HTP (100 tot 200 mg) slaap je beter in en wordt je uitgeruster wakker, het gaat depressieve gevoelens uit de weg en je hebt minder behoefte aan voedingsmiddelen die l-tryptofaan (de voorloper van 5 HTP) bevatten. Dat zijn vaak zoete dikmakers als ijs, chocolade en andere koolhydraatrijke producten.

Als de krachtige werking van het lichaamseigen 5 HTP breder zou worden erkend, zou het slaapmiddelen en farmaceutische antidepressiva praktisch overbodig maken en obesitas kunnen tegengaan: drie problemen waar ongelofelijk veel mensen in de Westerse wereld dagelijks mee moeten dealen.


De zeven geboden van 5-HTP:


5-htp structuur1. Als je van plan bent 5-HTP te gebruiken, zorg er dan voor dat de werkzame stof is verkregen uit natuurlijke bron. De zaden van de West-Afrikaanse boom zijn zo’n natuurlijke bron. Je kunt de 5-HTP capsules in supplementvorm kopen. Zorg dat je 5-HTP van hoge kwaliteit in huis haalt door te checken of er geen onnodige stoffen aan zijn toegevoegd. Per capsule is 100 mg 5-HTP normaal. De geadviseerde inname is 100 tot 200 mg per dag (1 tot 2 capsules). Er zijn ook veel synthethische fabricaten 5-HTP op de markt die precies hetzelfde werken als natuurlijke 5-HTP, maar ernstige bijwerkingen met zich kunnen meebrengen.

2. Je kunt in principe op elk moment van de dag 5-HTP suppleren, maar het geniet de voorkeur om 5-HTP een uur voor het slapengaan in te nemen op een lege maag. Je hoeft niet bang te zijn dat je in slaap valt als je 5-HTP overdag gebruikt; door 5-HTP worden behalve serotonine ook de neurotransmitters dopamine en noradrenaline aangemaakt. De milde energie die dit opwekt is dominanter aanwezig dan het slaaphormoon melatonine, dat ook door 5-HTP wordt aangemaakt.

3. Blijf bij gebruik van 5-HTP overdag je hersenen prikkelen met spelletjes, het lezen van een boek of beweging.

4. Gebruik 5-HTP absoluut niet in combinatie met andere serotonineboosters of antidepressiva. Je loopt dan de kans op serotoninevergiftging, wat kan leiden tot een coma.

5. Gebruik 5 HTP niet langer dan vijf weken achter elkaar. De serotonine-receptoren in je hersenen kunnen op den duur ongevoelig worden voor serotonine. Je kunt 5-HTP het beste vijf weken gebruiken om vervolgens vijf weken te stoppen. Belangrijk: dit betekent niet dat als je 5-HTP langer dan vijf weken gebruikt er ontwenningsverschijnselen optreden.

6. Als je 5-HTP een uur voor het slapengaan inneemt, zorg er dan voor dat je in de voorafgaande uren geen zuivelproducten hebt geconsumeerd. Dit breekt de werking voor een deel af en kan bovendien nachtmerries veroorzaken

7. Wees matig met caffeine als je 5 HTP gebruikt. Caffeine breekt de werking van 5-HTP voor een deel af.


Wij raden 5HTP van Healthy Origins aan.

 

 

References:

5-Hydroxytryptophan – Wikipedia, the free encyclopedia

5-Hydroxytryptophan (5-HTP), also known as oxitriptan (INN), is a naturally occurring amino acid and chemical precursor as well as a metabolic intermediate in …

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.