Tekort aan calcium

Over calcium tekort

Het menselijk lichaam heeft calcium (kalk) nodig voor het vervullen van meerdere belangrijke functies. Calcium zorgt voor het behoud van sterke botten,  speelt een belangrijke rol bij de werking van zenuwen en spieren, draagt bij aan het transport van stoffen in het lichaam en het stollen van bloed.

Wanneer het lichaam een tekort aan calcium in het bloed heeft dan zal het benodigde calcium door het lichaam uit de botten worden gehaald. De botten worden hierdoor broos, waardoor ze ook makkelijker breken. Deze aandoening wordt ook wel Osteoporose genoemd. Osteoporose wordt het meeste geconstateert bij oudere mensen en kan vervelende gevolgen hebben. Door de broze botten is de kans groot dat mensen heupen, polsen, bovenarmen, bekken of hun wervelkolom breken. Vooral bij oudere mensen is het herstel na botbreuken vaak erg lastig.

 

Voorkom calcium tekort

Volwassenen moeten normaal gesproken dagelijks 1000 milligram calcium binnen krijgen. Voor mensen boven de 50 ligt dit nog iets hoger, namelijk op 1200 milligram per dag.

Men kan een tekort aan calcium voorkomen door goed te eten. Het zit in verschillende voedingsmiddelen, vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn goed om een calcium tekort tegen te gaan. Zowel volle, halfvolle of magere melk of andere melkproducten zijn rijk aan calcium. Ook andere voedingsmiddelen zoals brood, bepaalde groenten, noten en vlees bevatten calcium. Wanneer u een tekort heeft is het belangrijk om na te gaan welke voedingsmiddelen voldoende calcium bevatten om hiermee uw tekorten aan te vullen.

 

Voorkom een calcium overschot

Het is belangrijk dat u voldoende calcium binnenkrijgt, maar teveel is ook weer niet goed. Naarmate u ouder wordt, wordt het voor het lichaam steeds moeilijker om calcium op te nemen. Oudere mensen moeten daarom letten op een bewuste calciumrijke voeding, waarbij normaal gesproken vier keer per dag een calciumrijk product wordt aangehouden. Dit kan bijvoorbeeld twee glazen melk, een boterham met kaas en een bakje yoghurt zijn. Wanneer het moeilijk wordt om vier maal daags calcium te nuttigen, kan het ook in de vorm van tabletten genomen worden. Let er hierbij wel op dat u niet te veel slikt. Bij een normale calciumrijke voeding zal het niet snel gebeuren dat u teveel binnenkrijgt, maar door calciumtabletten kan dit wel gebeuren. Zorg ervoor dat u niet meer dan 2500 miligram per dag binnenkrijgt.

 

 

 

References:

Calcium – Wikipedia, the free encyclopedia

Calcium is a chemical element with symbol Ca and atomic number 20. Calcium is a soft gray alkaline earth metal, and is the fifth-most-abundant element by …

Dietary Supplement Fact Sheet: Calcium — Health Professional Fact …

Nov 21, 2013 … Calcium, the most abundant mineral in the body, is found in some foods, added to others, available as a dietary supplement, and present in …

 

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.