Hoge bloeddruk – welke supplementen?

Bloeddruk is de druk die op de slagaders komt te staan, als het bloed rondgepompt wordt. Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Daardoor drukt het bloed tegen de wanden van deze bloedvaten. Als het hart samenknijpt is de druk het hoogst. Dit heet de bovendruk. Als het hart zich ontspant, is de bloeddruk het laagst. Dit heet de onderdruk. De bovendruk geeft de beste schatting van het risico op hart- en vaatziekten.

 

Wanneer is de bloeddruk te hoog?

Een bloeddruk rond de 120/80 mmHg is normaal. De bloeddrukmeting is een momentopname. De bloeddruk is te hoog als deze na meerdere keren meten op verschillende tijdstippen boven de 140/90 mm Hg uitkomt. Dat wil zeggen:

  • uw bovendruk is gemiddeld hoger dan 140 mmHg en/of
  • uw onderdruk is gemiddeld hoger dan 90 mmHg

Thuis is uw bloeddruk over het algemeen iets lager dan in de spreekkamer bij de arts. Voor een thuismeting geldt daarom dat deze gemiddeld op 135/90 mmHg moet uitkomen.

De bloeddruk schommelt gedurende de dag. In de ochtend en avond is de waarde vaak wat lager dan ’s middags. Ook stijgt de bloeddruk als u beweegt of praat of uw stemming verandert. Bent u angstig, boos of aangeslagen? Dan stijgt uw bloeddruk. Het is daarom goed dat de bloeddruk op verschillende tijdstippen en onder verschillende omstandigheden gemeten wordt. Pas dan kan een arts goed  vaststellen of u werkelijk een hoge bloeddruk heeft. Bij de arts kan de bloeddruk hoger zijn dan thuis. Weet u van uzelf dat u gespannen bent bij de huisarts, dan is het verstandig thuis uw bloeddruk in de gaten te houden.

 

Welke supplementen gebruiken bij hoge bloeddruk?

De volgende supplementen worden vaak aangeraden bij hoge bloeddruk:

  • Visolie (omega-3) met extra veel DHA en EPA. Van deze stoffen is wetenschappelijk bewezen dat zij het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
  • Magnesium heeft ook een gunstige invloed op een te hoge bloeddruk. Waarschijnlijk ontspant magnesium de gladde spiercellen in de vaatwand. Als er naast hypertensie ook sprake is van hartritmestoornissen is dat een extra reden voor het gebruik van magnesium.
  • Het gebruik van vitamine C kan de bloeddruk ook verlagen. Bovendien is vitamine C een van de goedkoopste supplementen voor het verbeteren van de werking van onze bloedvaten.
  • Calcium heeft ook een positieve invloed. Calcium suppletie kan het beste gecombineerd worden met magnesium suppletie.
  • Co-enzym Q10 (CoQ10) beschikt ook over bloeddrukverlagende eigenschappen. Bovendien wordt CoQ10 al jarenlang toegepast bij de behandeling van een groot aantal hart- en vaatziekten. Ook is het supplement een krachtige antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen en versterkt je immuunsysteem. Momenteel weten wetenschappers niet waarom het zo goed werkt om je bloeddruk te verlagen, het heeft waarschijnlijk te maken dat het een krachtige antioxidant is (net zo als knoflook) en daarom een erg positief effect kan hebben op je bloeddruk.
  • Het aminozuur L-arginine (pinda’s, noten en chocolade bevatten veel l-arginine).
  • Het mineraal kalium kan helpen de bloeddruk te verlagen.

 

Met name visolie is zeer belangrijk bij een hoge bloeddruk. Op de volgende link vind je een top visolie omega-3 supplement:

http://www.biovitamins.nl/vloeibare-omega-3-natuurlijke-sinaasappel-smaak-480-ml-natures-answer

 

 

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.