Creatine is een van de meest gebruikte supplementen door sporters

Afgezien van proteïne shakes, is creatine waarschijnlijk het meest gebruikte supplement in sportscholen over de hele wereld om spieren op te bouwen.

 

Wat is creatine?

 

Creatine is een stof die door het lichaam gebruikt wordt om energie op te slaan. De wetenschappelijke naam voor Creatine is carbamimidoyl-methyl- amino azijnzuur. Creatine is samengesteld uit drie soorten aminozuren – Glycine, Arginine, en Methionine. De lever gebruikt deze aminozuren om creatine aan te maken.

 

De andere manier om  creatine binnen te krijgen is via onze voeding of via voedingssupplementen. Voedingsmiddelen die veel creatine bevatten zijn onder andere rood vlees en vis.

 

 

creatine

creatine

 

Hoe werkt creatine?

 

Om te begrijpen hoe creatine werkt, zal je moeten leren wat ATP is. ATP is de bron van de explosieve energie van je lichaam. Je lichaam kan energie uit andere bronnen halen, zoals uit koolhydraten, maar het duurt veel langer om koolhydraten om te zetten naar een bruikbare energiebron. Dus als je snel energie nodig hebt, gaat je lichaam eerst naar zijn ATP bronnen. ATP kan snel een enorme hoeveelheid energie aan je spieren geven, maar het duurt niet lang. In feite, kunt u uw ATP reserves in slechts 15 seconden opmaken.

 

Dit is waar creatine bij komt kijken. Als u uw ATP reserves opmaakt dan blijft er alleen maar ADP over, en daar heb je bij je oefeningen niets aan. Maar, creatine dat wordt omgezet in creatinefosfaat reageert door de ADP om te zetten in ATP. Creatine neemt in wezen een nutteloze stof en zet het om in bruikbare energie (ATP). Je lichaam kan dit blijven doen totdat je creatine reserves leeg zijn.

 

Hoeveel creatine is er ons lichaam aanwezig en waar wordt het opgeslagen?

 

De hoeveelheid creatine die je in je lichaam hebt is afhankelijk van je spiermassa en lichaamsgewicht. De gemiddelde man van 90 kilo heeft ongeveer 150 gram creatine in zijn lichaam. Ongeveer 95-98% van de creatine is opgeslagen in het spierweefsel en de rest is opgeslagen in andere lichaamsdelen zoals de hersenen.

 

Is creatine een soort steroïde en is het gevaarlijk?

 

Ten eerste komt creatine van nature voor in ons lichaam. Dit maakt het een zeer veilig supplement. Als je te veel creatine in je lichaam hebt dan zal dit gewoon omgezet worden naar creatinine en je lichaam zal het vanzelf uitscheiden. Dat gezegd zijnde, is er zoiets als ‘te veel van het goede is natuurlijk slecht voor je “. Als je teveel creatine gebruikt dan kan dat teveel stress op de lever leggen, wat tot problemen kan leiden na langdurig gebruik. Als het gaat om creatine moet je de “less is more” mentaliteit aannemen. Je zult je geld verspillen als je teveel creatine inneemt, je lichaam kan maar zoveel gebruiken en daarna zal je het gewoon uitplassen. En nee, creatine is zeker geen steroïde!

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.

Sex Studiopress Genesis Theme