Glucosamine en artrose

Glucosamine is een eiwit dat voorkomt in kraakbeen, bindweefsel en in gewrichtsvocht. Het is dus een stof die het lichaam zelf al aanmaakt, maar naarmate men ouder wordt, gaat dit minder goed. Glucosamine zit niet in normale voeding, het is een voedingssuplement dat gemaakt is uit schelpen, schilden van krabben en garnalen. Het is te gebruiken bij artrose.

Glucosamine is een voedingssupplement en is in september 2005 door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geregistreerd als officieel geneesmiddel bij knie-artrose. Dit houdt in dat het nu als medicijn verhandeld mag worden in Nederland. Voor de duidelijkheid: de registratie geldt alleen voor de verlichting van de symptomen van artrose van de knie.

Glucosamine kan in voedingssupplementen voorkomen als glucosaminesulfaat met kaliumchloride, glucosaminechloride, glucosaminesulfaatnatriumchloride of acetylglucosamine. Bovendien bevatten de voedingssupplementen vaak andere stoffen met een werking op botten en gewrichten, zoals chondroïtine of calcium.

 

Glucosamine en artrose (versleten gewrichten)

Artrose is een aandoening van het kraakbeen. Dit is het weefsel dat de botuiteinden in de gewrichten bekleedt. Bij artrose is het kraakbeen veranderd. De oorzaak hiervan is onbekend. Wel blijkt dat het vooral bij ouderen, bij overgewicht, bij vrouwen en bij overbelasting van de gewrichten in bepaalde beroepen voorkomt. Soms is er ook een aanleg voor artrose in de familie. Men noemt het ook wel ‘versleten gewrichten`.
De belangrijkste klachten bij artrose zijn stijfheid, ontsteking en pijn van de aangedane gewrichten. Deze pijn is het hevigst na een rustperiode, bijvoorbeeld na het opstaan. Als men een tijdje beweegt, blijkt de pijn daarna te verminderen. Het meest komt artrose voor in de knieën, heupen en handen.
Het is onbekend hoe glucosamine precies werkt. Mogelijk remt het de ontsteking in de gewrichten en verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen. Uit wetenschappelijk onderzoek dat de laatste jaren is gedaan naar de werking van glucosamine, komt naar voren dat het werkt als een milde pijnstiller bij artrose. Het is echter niet bewezen dat glucosamine de voortgang van artrose afremt. Glucosamine moet langere tijd (zes tot acht weken) gebruikt worden voordat het effect merkbaar is. Het heeft een pijnstillende werking die vooral merkbaar is bij artrose in de knie.

 

Waar is Glucosamine verkrijgbaar?

Glucosamine is bij de apotheek, drogist en via internet verkrijgbaar. Er zijn vele merken in verschillende prijsklassen. Omdat er bij het gebruik van glucosamine zelden bijwerkingen voorkomen, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen besloten dat er voor glucosamine geen recept nodig is. De meeste zorgverzekeringsmaatschappijen vergoeden het gebruik van glucosamine niet. Bij het gebruik ervan komen zelden bijwerkingen voor.

Glucosamine van Doctor's Best

Bij Biovitamins verkoopt we alleen natuurlijke supplementen (veel beter dan die standaard synthestische = chemische troep die je vrijwel overal vindt) en dus ook natuurlijke Glucosamine supplementen. Wij hebben de producten van Now Foods en Doctor’s Best, twee van de meest internationale top merken op het gebied van natuurlijke supplementen. Hun producten combineren Glucosamine met Chondroitine en MSM, twee ingrediënten die tevens een positief effect hebben op artrose en gewrichten.

http://www.biovitamins.nl/overige-supplementen/glucosamine

 

 

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.