Overmatig zonnen en kanker

KWF Kankerbestrijding

Zonlicht is bij een gedoseerde blootstelling hét middel tegen het ontstaan van kanker. Kinderen verbranden niet sneller dan volwassenen, maar bij zonnebrand lopen ze ongemerkt wel een hoger risico om bij het ouder worden huidkanker te krijgen. Dit komt waarschijnlijk omdat een kinderhuid nog groeit en delende cellen kwetsbaar zijn.

Kwaadaardige melanomen en basaalcelcarcinomen

Wanneer er meer UV-stralen op de huid komen dan er pigment (melanine) wordt aangemaakt, treedt er zonnebrand op. Pigmentcellen in de huid kunnen bij overmatig zonnen in de loop van de tijd ontaarden in kwaadaardige melanomen en basaalcelcarcinomen, de bekendste vormen van huidkanker. Jaarlijks lopen er alleen al in ons land 25.000 mensen huidkanker op door overmatige UV-straling.

zonnen en kanker

zonnen en kanker

Rapport SignaleringsCommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding

Door overmatig zonnen krijgt onze huid een overdosis UV-straling te verwerken. Hoewel teveel zonlicht tot huidbeschadiging en huidkanker kan leiden, bestaat er ook een positief verband tussen UV-straling en onze gezondheid. In opdracht van de ‘Signaleringscommissie Kanker’ (SCK) van KWF Kankerbestrijding heeft de werkgroep ‘Relatie kanker, zonlicht en vitamine D’ daarom vele wetenschappelijke publicaties bestudeerd met betrekking tot de relatie tussen vitamine D uit zonlicht en het risico op bepaalde vormen van kanker.

Zonblootstelling en verlaagd risico op kanker

De werkgroep ontdekte een positief verband tussen zonblootstelling en een verlaagd risico op borstkanker, dikke darmkanker, prostaatkanker en het non-Hodgkin-lymfoom én op het overlijden hieraan.
De werkgroep onderschrijft dat er aanwijzingen zijn dat dit verlaagde risico veroorzaakt wordt door voldoende aanmaak van vitamine D.

‘Zon verstandig’

Kort samengevat luidt de boodschap in het SCK-rapport: Het volledig mijden van de zon is onwenselijk vanwege de positieve effecten die het zonlicht heeft op onze gezondheid. Tussen 11.00 en 15.00 uur verbrandt je huid weliswaar het snelst, maar rond die tijd voorziet je lichaam je ook het meest effectief van vitamine D. Een korte blootstelling van 15 tot 30 minuten van hoofd, handen en onderarmen tussen 11:00 en 15:00 uur in de zomer is volgens schattingen die dag al toereikend voor voldoende vitamine D-aanmaak.

Advies SCK ‘Geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt’

Stop met zonnen wanneer je huid een lichte roodkleuring te zien geeft of gebruik vervolgens anti-zonnebrandmiddelen wanneer de huid langer wordt blootgesteld aan de zon. Kortdurende blootstelling aan het zonlicht van een zo groot mogelijk huidoppervlak is gezonder voor de huid dan langdurige blootstelling van een beperkt huidoppervlak. Dit i.v.m. de veel grotere kans op huidverbranding.

Vitamine D-tekort in de winter

In het rapport van de SCK wordt de vraag gesteld hoe we ons vitamine D-tekort in de winter het beste kunnen wegwerken. KWF Kankerbestrijding zoekt nog een antwoord op de vraag of we ons vitamine D-tekort het beste zouden kunnen aanvullen met voedingssupplementen of met een beetje ‘kunstzon’.

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.