Vitamine B12 is een vitamine die steeds meer in de belangstelling staat. Veel mensen vragen zich af of ze een tekort hebben aan deze vitamine. Waar moet je op letten en wat zijn de meest recente inzichten? Is het altijd zinvol om extra vitamine B12 te nemen en kan een teveel kwaad? We zetten de feiten op een rij.
Vitamine B12 (cobalamine) komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Lever en leverproducten bevatten zeer grote hoeveelheden vitamine B12. Onze dagelijkse voeding bevat meer vitamine B12 dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die de Gezondheidsraad heeft vastgesteld. In Nederland krijgen we vitamine B12 met name binnen door het eten van vlees.
Wat zijn de risicogroepen voor een vitamine B12 tekort?
Veganisten lopen een risico op een te lage inname van vit B12, simpelweg omdat ze weinig tot geen dierlijke producten eten. De Gezondheidsraad adviseert deze groep dan ook om extra B12 te slikken. Daarnaast blijkt in de praktijk dat bij veel mensen de opname van Vitamine B12 vaak niet optimaal is. Dit kan verschillende redenen hebben, maag-darmkwalen, diverse medicijnen, fouten in de stofwisseling en alcoholgebruik zijn de belangrijksten.
Waarom is vitamine B12 dan zo belangrijk?
Laten we eerst beginnen met de officiele bewezen rol van vit B12 in ons lichaam. De Europese voedselorganisatie (EFSA) beheert in Europa de toegestane gezondheidsclaims rondom supplementen. Leveranciers kunnen hun gezondheidsclaims daar poneren en EFSA controleert of er voldoende wetenschappelijk bewijs is om die gezondheidsclaim te mogen voeren binnen Europa. Hieronder vindt u de officieel door EFSA goedgekeurde gezondheidsclaims rondom vitamine B12:
- Vitamine B12 draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme
- Vitamine-B12 draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel
- Vit-B12 draagt bij tot een normaal metabolisme van homocysteïne
- Vit B12 draagt bij tot een normale psychologische functie
- Vit B12 draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen
- Vit B12 draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem
- Vit-B12 draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
- Vit-B12 speelt een rol in het celdelingsproces
Zoals je kunt zien is B12 essentieel voor het lichaam, het heeft een belangrijke rol bij functioneren van het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de zuurstoftransport, cognitieve hersenfuncties, het aanmaken van rode bloedcellen en de vorming van DNA, een energie-leverend metabolisme, vermindert vermoeidheid en uitputting. Zonder voldoende vitamine B12 functioneert ons lichaam gewoon onvoldoende.
Waaraan herken je een vitamine B12 tekort?
Hier begint het moeilijk te worden. Aangezien de rol van B12 in ons lichaam zo belangrijk en uitgebreid is, kunnen de symptomen van een B12 tekort van velerlei aard zijn. De meest voorkomende symptomen zijn: vermoeidheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, verlies van eetlust, het altijd koud hebben, depressiviteit, psychische problemen, allergieën en neurologische klachten. Bij een vitamine B12 tekort komen relatief veel “vage” klachten voor.
Aangezien de diagnose van een B12 tekort dus niet snel voor de hand ligt, pleit de stichting vitamine B12-tekort in Nederland bijvoorbeeld voor het preventief onderzoeken van vitamine B12 tekorten bij Nederlanders door middel van bloedonderzoek.
Wat kun je doen aan een vit B12 tekort?
Grofweg zijn er twee opties, namelijk (1) een vitamine B12 injectie regelmatig halen in het ziekenhuis en (2) vitamine B12 supplementen gebruiken. Er wordt relatief vaak ten onrechte door specialisten geadviseerd om een vitamine B12 injectie in het ziekenhuis te doen, dit terwijl dit in de meeste gevallen helemaal niet nodig is. In de praktijk blijken specialisten niet goed op de hoogte te zijn van wat er al mogelijk is in de supplementen wereld. Er bestaat namelijk sinds enige tijd al vitamine B12 supplementen die de actieve vorm van vitamine B12 bevatten. Dit betekent dat het lichaam deze stof niet meer hoeft om te zetten in de actieve vorm (in het verleden werden daarom juist vitamine B12 injecties geadviseerd). Vitamine B12 supplementen met de actieve vorm Methylcobalamine zijn de supplementen die je dan moet hebben. Deze supplementen zullen vaak in de vorm van “lozenges” (ofwel zuigtabletten) zijn. Als u deze soorten door middel van zuigtabletten inneemt komt het direct via het mondslijmvlies in de bloedbaan terecht.
Teveel vitamine B12 kan geen kwaad
Het lichaam kan bij een hoge inname zelf de opname van vitamine B12 uit de voeding beperken. Er zijn daarnaast geen nadelige effecten op het lichaam bekend van een hoge vitamine B12-inname. Het opnamepercentage van vitamine B12 neemt af bij toenemende inname. Bij een inname van 1 microgram wordt 50% opgenomen, bij een inname van 25 microgram is dit slechts 5%.
Vit B12 tekort bij diabetes type 2 patiënten!
Diabetespatiënten die het medicijn metformine langdurig gebruiken, lopen het risico een tekort aan vitamine B12 te ontwikkelen. Dit medicijn heeft namelijk een negatieve invloed op de opname van vitamine B12 in de darmen.
Vitamine B12-tekort wordt in verband gebracht met Alzheimer
Vitamine B12 heeft invloed op het homocysteïnegehalte in het bloed. Homocysteïne is een stof die ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van Alzheimer en hart- en vaatziekten.
Biovitamins verkoopt de beste vitamine B12 supplementen
Op onze website www.biovitamins.nl (of www.biovitamins.eu in het Engels) vindt u de allerbeste vitamine B12 supplementen. U kunt hiervoor naar de volgende URL gaan: Vitamine B12 methylcobalamine. U zult hier vitamine B12 sprays vinden, de vitamine B12 zuigtabletten van Jarrow Formulas (wereldwijd het top merk als het gaat om vitamine B12) en enkele energie boosters op basis van vitamine B12.