Vitamine d hoge dosering – hoge doseringen gezond

Waarom vitamine D hoge dosering?

In Nederland is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D vastgesteld op 10 mcg per dag (dit is 400 IE per dag). De maximale toegestane dosering is 50 mcg per dag (2000 IE per dag). Deze standaarden zijn voor het laatst aangepast in 2000 en 2008. Tegelijkertijd blijkt uit recent onderzoek dat veel hogere doseringen vitamine D benodigd zijn om het risico op osteoporose, depressie, kanker en tal van andere aandoeningen te verlagen. Een recent onderzoek uit 2011 van de Universiteit van Californië, San Diego School of Medicine en de Creighton University School of Medicine in Omaha geeft aan dat 4000 – 8000 IE (dit is 100-200 mcg) vitamine D per dag nodig is om tot voldoende serumwaarden te komen die beschermen tegen borstkanker en andere ernstige ziekten. Zij registreerden van 3667 mensen van gemiddeld 51 jaar hun dagelijkse inname van vitamine D uit supplementen. Van deze groep werd tegelijkertijd ook de vitamine D-serumwaarde bepaald in het bloed.

Vitamine D3 5000 IE van Healthy Origins

 

Wat is vitamine d hoge dosering?

We spreken van een vitamine d hoge dosering bij de volgende doseringen:

  • 2400 IE vitamine d hoge dosering
  • 5000 IE vitamine d hoge dosering
  • 10.000 IE vitamine d hoge dosering
  • Uit het onderzoek blijkt dat 10.000 IE per dag nog een veilige dosering is maar er wordt niet aangeraden om nog hogere doseringen te nemen (zie hieronder). Bij doseringen rond de 10.000 IE vitamine d per dag bleek dit tot goede bloedwaarden te leiden bij 97,5% van de onderzochte groep.

 

Vitamine D hoge dosering onderzoek

De inname van vitamine D uit de supplementen werd in een grafiek uitgezet tegen de vitamine D serumwaarden. Hieruit bleek dat 9600 IE vitamine D nodig was om ervoor te zorgen dat 97,5% van de onderzochte groep een serumwaarde van minimaal 100 nmol/l bereikte. Doseringen van 10.000 IE (of lager) per dag gaven geen toxische vitamine D-serumwaarden. Tevens concluderen de onderzoekers dat inname van 40.000 IE vitamine D3 per dag zeer onwaarschijnlijk leidt tot toxische waarden. Over het terugdringen van het risico op tal van aandoeningen zegt onderzoeker Cedric F. Garland: “We found that daily intakes of vitamin D by adults in the range of 4000-8000 IU are needed to maintain blood levels of vitamin D metabolites in the range needed to reduce by about half the risk of several diseases – breast cancer, colon cancer, multiple sclerosis, and type 1 diabetes.” Het onderzoek laat duidelijk zien dat hoge doseringen vitamine D3 benodigd zijn om tot optimale bloedwaarden voor vitamine D te komen die ook daadwerkelijk beschermen tegen tal van aandoeningen.

Vitamine D3 10000 IE van Healthy Origins

 

Waarom neemt Voedingscentrum niet vitamine d hoge dosering over?

Maar waarom worden de ADH en de maximale doseringen voor vitamine D dan nog niet aangepast? Het Nederlandse Voedingscentrum geeft nog steeds het advies dat voor iedereen een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid geldt van 10 microgram vitamine D (is 400 IE). Volgens het Voedingscentrum moeten mensen van boven de 70 circa 20 microgram per dag (is 800 IE) binnen krijgen.

Een goede bloedwaarde voor vitamine D is 100 nmol/l. U kunt via uw huisarts in het ziekenhuis laten onderzoeken wat uw bloedwaarden zijn en of u eventueel een tekort heeft. In het geval van vitamine D is daarop de kans groot. Er wordt namelijk geschat dat meer dan 50% van de bevolking een vitamine d tekort heeft. Met name ouderen hebben veel extra vitamine D benodigd.

De tijd zal leren hoe de officiele normen rondom vitamine D gebruik gaan wijzigen. De trend in de afgelopen 20 jaar is in ieder geval alleen maar opwaarts geweest maar na alle recente onderzoeken lijkt het tijd dat de officiele normen eenmalig drastisch worden aangepast.

U kunt vitamine D supplementen vinden op Biovitamins op http://www.biovitamins.nl/vitaminen/vitamine-d.

Bron:
Garland et al. Vitamin D Supplement Doses and Serum 25-Hydroxyvitamin D in the Range Associated with Cancer Prevention. Anticancer Research 31: 607-612 (2011).

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.