Coconut oil – Het gebruik van coconut oil bij het eten

Coconut oil wordt gemaakt uit het vlees van de kokosnoot (in het Engels: coconut) en is een van de meest gebruikte superfoods op dit moment. De hoge dosering aan vitamines en mineralen in coconut oil maakt het populair om het voor uiteenlopende toepassingen te gebruiken: voeding, huidverzorging, zonbescherming etcetera.

 

Coconut oil gebruiken bij het dagelijkse koken

De makkelijkste wijze om met coconut oil te beginnen is om het te gebruiken bij het dagelijkse koken. Niet alleen is koconut oil een gezonder alternatief dan olijfolie bijvoorbeeld (laat staan de bakboter die veel mensen ook nog steeds gebruiken), het smaakt ook nog eens beter. Er zijn een groot aantal recepten op Internet verkrijgbaar die specifiek ontwikkeld zijn om coconut oil in te gebruiken, maar je kunt het ook gewoon gebruiken als vervanging voor andere olien (zoals olijfolie) bij het koken.

 

Enkele ideeen om coconut oil te gebruiken bij het eten

Enkele specifieke ideeen om coconut oil te gebruiken:

  • Het is perfect om omeletten, eieren of andere pangerechten in te bakken. Je kunt het gewoon op eenzelfde wijze gebruiken als je olijfolie of bakboter gebruikt in de pan.
  • Het is uitstekende geschikt als basis voor een lekkere (Indiase) curry.
  • Sporters gebruiken coconut oil veel om in te frituren
  • Goed geschikt om diepgevroren vis, kip of patatjes te bakken.

 

Waarom is coconut oil zo gezond?

Coconut oil komt van het vlees van de coconut en is een gezond natuurlijk alternatief geworden voor miljoenen mensen wereldwijd om de benodigde vetten binnen te krijgen. Omdat coconut oil een erg stabiel product is, kun je het zowel voor koken als frituren gebruiken. Dit is ook de reden dat het een perfecte aanvulling is in elk gezond dieet.

Door plantaardige vetten te vervangen met organische coconut oil bij het koken, krijg je toch alle smaak om het eten lekker te maken terwijl je niet de ongezonde vetten hebt. En omdat coconut oil ook een perfecte vervanging is voor boter en margarine is het ook goed geschikt voor bakken.

Gezondheidseffecten die in verband worden gebracht met natuurlijke coconut oil zijn haar- en huid verzorging, gewichtsverlies en een verbeterd maag- en darmsysteem. Er wordt ook van gezegd dat het helpt om een gezond niveau van cholesterol te bereiken wat vervolgens weer leidt tot minder stress gevoelens.

Er zijn zoveel recepten waarbij je, vrij makkelijk, coconut oil kunt toevoegen of coconut oil als vervanging voor een ander ongezonder ingredient kunt gebruiken. Hiermee kun je het betreffende gerecht gezonder maken. De mogelijkheden met coconut oil zijn eigenlijk onbegrensd.Ik zou zeggen: probeer het eens….

Let wel op dat je natuurlijke (virgin) coconut oil gebruikt. Bewerkte coconut oil heeft een deel van zijn gezondheidseffecten door de ondergane fabrieksbewerkingen verloren.

 

Coconut oil uit Sri Lanka van Coconoil is de beste

Op Internet zijn er een paar webwinkels waar je goede coconut oil kunt kopen:

www.kokoswinkel.nl

http://www.biosuperfoods.net/olie/kokosolie

http://www.biovitamins.nl/superfood/olieen-vetten/kokosolie

 

About Roy Lenders

Roy Lenders is de eigenaar van Topvitamins en tevens een schrijver voor BiovitaBLOG.